'Meer nodig dan getuigenverhoor rond nationalisatie SNS Reaal'
Een getuigenverhoor is niet voldoende om alles boven water te krijgen rond de nationalisatie van SNS Reaal. Dat zegt juridisch deskundige Niels Lemmers van de VEB tegen BNR. Voormalig meerderheidsaandeelhouder Stichting Beheer SNS Reaal diende een verzoek in bij de Amsterdamse rechtbank tot zo'n getuigenverhoor.
De grote vraag is wat zich allemaal afspeelde in de bestuurskamers van SNS Reaal voorafgaande aan de nationalisatie. Lemmers pleit voor een volledig enquêteonderzoek. "Dan heb je niet alleen getuigen in het bankje, maar dan kun je ook de hele administratie doorlopen. Anders krijg je nooit het hele plaatje, daarvoor heb je documenten nodig. De Nederlandse staat onteigent, wordt aandeelhouder en gaat direct weer verder zonder te kijken hoe het in het verleden is geweest. Dat voelt wrang."
"Het leidt niet tot volledige openheid; je krijgt slechts delen van de waarheid boven water, delen van de documenten en delen van de visies van bestuurders, maar je krijgt geen volledig beeld. Bestuurders of andere functionarissen moeten zich verantwoorden tegenover de beleggers. De waarheid is nog lang niet boven tafel, ook als je kijkt naar de gang van zaken bij DNB en hoe SNS nu opereert. Dat is helemaal cru en voelt vervelend."
Europees Hof
Er zijn volgens Lemmers een paar ontwikkelingen die een duwtje in de goede richting kunnen geven. Nadat de VEB en enkele andere aandeelhouders bij een poging de onteigening te dwarsbomen nul op het rekest kregen bij de Raad van State, gaat de vereniging naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Die moet toetsen of de Nederlandse staat wel had mogen onteigenen. SNS bestond immers nog op het moment dat de bank onteigend werd - er was nog een beurskoers.
Uiteindelijk is het allemaal een opmaat voor een mogelijke schadevergoeding, erkent Lemmers: beleggers zijn hoe dan ook met lege handen komen te staan en dat kan niet zomaar. Stichting Beheer SNS Reaal verloor door de onteigening een vermogen van 1,1 miljard euro. Een getuigenverhoor is volgens de Stichting Beheer SNS Reaal hard nodig, aangezien minister Jeroen Dijsselbloem expliciet stelde niet verplicht te zijn relevante informatie te delen.