Beurs13 feb '14 07:30

Bedrijven vragen onterecht om paspoortkopie

Auteur: BNR Webredactie

Bedrijven blijven medewerkers en klanten vragen om een kopie van hun identiteitsbewijs terwijl dat volgens de wet in veel gevallen niet meer mag. Dat meldde het College bescherming persoonsgegevens (CBP) donderdag.

Om de wettelijke regels te verduidelijken kwam het CPB in 2012 met richtlijnen voor het gebruik van kopietjes van rijbewijs of paspoort.

Volgens het CBP wordt bijvoorbeeld bij het afsluiten van een abonnement op een sportschool nog steeds onterecht gevraagd om een identiteitsbewijs. "Natuurlijk moeten bedrijven kunnen controleren of hun klanten zijn wie ze zeggen dat ze zijn'', aldus Wilbert Tomesen van het college. "Maar stapels kopietjes van paspoorten is bijna vragen om identiteitsfraude. Met grote financiële en maatschappelijke gevolgen voor burgers.''

De Belastingdienst bleek bedrijven zelfs te adviseren kopietjes te vragen. Na tussenkomst van het CBP heeft de fiscus het beleid aangepast. Werkgevers mogen een kopie van het identiteitsbewijs van hun personeel vragen, maar bedrijven die personeel inhuren of werk uitbesteden mogen dat niet.

De afgelopen tijd ontving het CBP ruim 1000 meldingen die te maken hebben met het kopiëren van identiteitsdocumenten in sectoren uiteenlopend van de evenementen- tot de hotelbranche.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen