Beurs12 mrt '14 07:54

De koffieprijs rijst de pan uit

Auteur: BNR Webredactie

In twee maanden tijd is de prijs voor Arabicabonen bijna verdubbeld, mede door grote droogte in Brazilië. Zo'n prijsbeweging komt zelden voor in de koffiemarkt. Toch valt er nog weinig te zeggen over de gevolgen voor de markt. Dat zegt Martijn van den Oever van Nedcoffee, een grote wereldwijde koffie-trader, op BNR.

"Er zijn veel rapporten in omloop waarin staat dat de koffieoogst veel kleiner is dan verwacht", zegt Van den Oever. Hij legt uit: "Dit is letterlijk verwachting, want wat is de schade? Dat weten we nog niet. Dat zien we pas bij de oogst."

10-20 procent weg
De prijsbeweging heeft volgens hem voor een groot deel te maken met een gebrek aan regen in Brazilië. "Er is daar sprake van een extreme droogte. Brazilië staat voor 30 procent van de wereldwijde koffieoogst. Daarvoor was er sprake van dat in Brazilië de grootste oogst ooit zou plaatsvinden. Met deze droogte neemt de oogst waarschijnlijk met tien tot twintig procent af. Dat betekent dat er een enorm volume niet zal zijn waar men wel op gerekend had."

De koffieprijs stijgt als gevolg hiervan enorm hard, vertelt Van den Oever: "Twee maanden geleden was de koffieprijs ongeveer 2500 dollar per 1000 kilogram. Ik denk dat we nu zitten op 4500 dollar per 1000 kilogram."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen