Terugkeer gulden niet te berekenen
Econoom Arnoud Boot denkt dat de kosten van het laten vallen van de euro niet te berekenen zijn, ook niet door het bureau dat voor de PVV onderzoek deed naar de herinvoering van de gulden.
Boot zet daarnaast ook vraagtekens bij de politieke haalbaarheid daarvan. Hij heeft meer hoop dan de Britse onderzoekers dat Spanje en Italië in staat zullen blijken hun economie te versterken en dat dus de eurozone "houdbaar" zal zijn.
Boot is bang dat meer landen het voorbeeld van Nederland volgen als besloten wordt uit de eurozone te stappen. De gevolgen zouden dan niet overzien zijn.
Berekeningen niet maken
Ook hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger denkt dat berekeningen over de voor en nadelen van een terugkeer naar de gulden niet te maken zijn. "Het hangt er helemaal vanaf van welke aannames of vooronderstellingen je uitgaat", aldus Eijffinger in een reactie op het rapport.
Een goede kosten-batenanalyse is niet te maken, omdat er te veel onzekere factoren zijn zoals de toekomstige wisselkoersverhoudingen. Ook is het volgens Eijffinger heel moeilijk te zeggen wat de kosten zijn van het overeind houden van de euro.
Consequenties voor de export
"Het enige wat je wel met zekerheid kunt zeggen is dat een terugkeer naar de gulden enorme consequenties heeft voor de export. De gulden zal in waarde stijgen, waardoor de export gaat inzakken. Of dat met 10, 20 of 30 procent is, weet ik niet, maar het welvaartsverlies zal groot zijn", aldus Eijffinger, die tevens lid is van het Monetary Experts Panel van het Europees Parlement.
Minister de Jager van Financien gaf maandag in een reactie op het onderzoek aan geen twijfels te hebben over de euro. Hij blijft erbij dat de kosten veel hoger zijn als de eurozone wordt opgebroken.
Niet blind voor heimwee
Mark Harbers, Tweede Kamerlid VVD zegt het volgende erover: ,,Ik begrijp vanwege de huidige problemen de heimwee van mensen naar de gulden, daar ben ik niet blind voor, maar dit is niet de oplossing. Bij een terugkeer naar de gulden vrees ik voor een groot effect op onze export. Nederland is een open economie en zal daar veel last van hebben."
Ook wekt het rapport volgens Harbers de indruk dat je met een eigen munt niet meer zou moeten bijdragen aan de oplossingen zoals bij Griekenland. "Dat is niet juist. Ook Denemarken en het Verenigd Koninkrijk dragen nu bij. Het is verder moeilijk voor te stellen dat als je uit de eurozone stapt je niet ook uit de Europese Unie gaat. Dan gelden er nog allerlei andere verplichtingen en zetten we onze grote Europese afzetmarkt op het spel.''
Niet verwonderlijk
Elly Blanksma, Tweede Kamerlid CDA vindt het 'op zich niet verwonderlijk dat een eurosceptisch Brits onderzoeksbureau tot deze conclusie komt.' "Nederland is geen eiland en de tijd heeft niet stilgestaan. We zijn onderdeel van Europa. De euro maakt ons een economische wereldspeler van formaat en brengt ons veel welvaart. Teruggaan naar de gulden zou hier een streep door zetten.''
PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vindt dat 'dit rapport een bom legt onder de besprekingen in het Catshuis'. "Wilders moet nu zijn verhaal waarmaken. Hij stelt dat de euro de Nederlanders 45 miljard euro kost. Als hij dat vindt, dan moet hij nu zeggen: laten we maar uit de euro gaan. Dan hoeft hij niet te bezuinigen op zorg of onderwijs."
Hel en verdoemenis
"Het is volgens mij niet reëel om uit de euro te stappen. Wij steunen daar ook geen referendum over. Ook zonder hel en verdoemenis is helder te maken dat de euro voor ons van groot belang is. Maar het is te gemakkelijk om dit rapport nu zomaar af te serveren. Met moet er nu iets mee in het Catshuis en dat wil ik afwachten,'' aldus Plasterk.
Uit het onderzoek van Lombard Street Research blijkt dat Nederlanders sinds de invoering van de euro een hoop welvaartsverlies hebben geleden. Volgens PVV-leider Wilders kost de euro veel geld. Een terugkeer naar de gulden is op de lange termijn voordeliger, zegt hij.