Beurs23 dec '13 07:23Aangepast op 23 dec '13 11:35

Logistiek vastgoed en hotels grote aanjagers vastgoedmarkt

Auteur: Thijs Baas

Nederlandse vastgoedpartijen dreigen nog altijd in grote problemen te komen als ze hun vastgoed afwaarderen. Dat zegt Norbert ter Mors, directeur van Rent-Review, tegen BNR Nieuwsradio. "Dan heb je de poppen aan het dansen en het zou zomaar kunnen dat er dan toch weer een paar banken naar meneer Dijsselbloem moeten gaan."

Het zijn dan ook voornamelijk de Angelsaksische partijen die zowel als eerste kopen áls als eerste verkopen, constateert Ter Mors. "Met andere woorden: zij zijn de eerste die afwaarderen en ook weer kopen. De grote bulk van het Nederlandse vastgoed is nog gefinancierd door Nederlandse partijen en over het algemeen zijn die heel lastig met het afschrijven. Dat is niet zo verwonderlijk, omdat ze anders in grote problemen komen."

Groei in de vastgoedmarkt
Uit cijfers van vastgoedadviseur Jones Lang Lasalle komt naar voren dat er voor het eerst sinds jaren weer groei zit in de vastgoedmarkt. Vooral de hotelmarkt en het logistieke vastgoed dragen bij aan de volumegroei van 17 procent ten opzichte van het magere 2012.

"Logistiek vastgoed, dat zijn de grote hallen voor de transporteurs. Die doen het echt bijzonder goed, met een verdubbeling van het volume ten opzichte van vorig jaar", zegt Sven Bertens, analist bij Jones Lang Lasalle. De hotelmarkt kent een stijging van 200 procent, met name door beleggingen in Amsterdams hotelvastgoed. Ook in de kantorenmarkt zit een plus, zegt Bertens, terwijl het woningvastgoed stabiel is. In het retailvastgoed zit een daling van ongeveer 40 procent.

Voorbarig
Maar volgens Norbert ter Mors, directeur van Rent-Review is het nog erg vroeg voor uitbundig tromgeroffel. "Je ziet dat er een paar pareltjes uit de kroon zijn verkocht, met name op de Amstedamse Zuidas, maar de bulk van de verkoop die de groei veroorzaakt is in feite de faillissementsverkoop die begonnen is. Ik zie het omgekeerde: de meeste huurders kunnen met minder ruimte uit."

De suggestie dat de markt aan het kantelen is noemt Ter Mors voorbarig. "Het gebruik wordt eerder minder dan meer. De belangrijkste reden om in te stappen is dat een flink aantal portefeuilles op het ogenblik zó goedkoop wordt aangeboden - 40 tot 60 procent onder de boekwaarde - dat je daar op een goedkope manier in kunt stappen. Het is ook niet verwonderlijk dat dat Angelsaksen zijn, want die doen dat op de private equity-manier; die zijn uit op de snelle winst."

Buitenlandse investeerders
De groei wordt vooral veroorzaakt door een aantal buitenlandse investeerders die tegen aantrekkelijke prijzen hun slag slaan op de Nederlandse markt, zegt . "Het Nederlandse vastgoed is aantrekkelijk geprijsd en biedt perspectieven voor de langere termijn. In 2012 hadden we een vrij laag beleggingsvolume, dus een stijging heb je dan al snel te pakken, maar toch is het positief nieuws."

Of de groei in 2014 doorzet is lastig te zeggen, meent Bertens. De Nederlandse markt moet het hebben van partijen die niet afhankelijk zijn van vreemd vermogen. "Het vreemd vermogen in de Nederlandse markt is beperkt. Met name de Angelsaksen en de Anglo-Amerikaanse partijen kunnen nu met veel vermogen kopen. Wij verwachten dat het doorstijgt. We zien dat de markt aan het uitbodemen is, dus het inkopen voor aantrekkelijke prijzen blijft nog wel eventjes, dus we verwachten dat dat ook in 2014 doorzet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen