Beurs23 apr '14 11:49

Stapje terug voor beurzen

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen deden woensdag een stapje terug. Beleggers besloten wat geld van tafel te halen na de stevige koerswinsten van een dag eerder. In Amsterdam ging Vopak flink onderuit na een winstwaarschuwing.

"Bedrijven die niet aan de verwachtingen voldoen laten behoorlijke koersuitslagen zien. Dinsdag moest Philips al fors inleveren en woensdag is Vopak aan de beurt. Vanmiddag komt nog een aantal grote Amerikaanse bedrijven met de resultaten. De cijfers van Procter & Gamble zijn interessant voor Unilever, dat donderdag met resultaten komt. Voor Randstad zijn de cijfers van concurrent Manpower van belang'', aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent lager op 397,52 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 655,15 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 0,4 en 0,3 procent. De FTSE-index in Londen bleef nagenoeg vlak.

In de MidKap raakte Vopak ruim 7 procent aan beurswaarde kwijt. Het tankopslagbedrijf verwacht dat het bedrijfsresultaat dit jaar 5 tot 10 procent lager zal uitkomen dan in 2013, vooral door de aanhoudend lastige marktomstandigheden in Europa. "Vopak zegt daarmee dat het nog moeilijker wordt dit jaar en dat vindt de markt niet leuk'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Beleggers waren wel tevreden over de resultaten van Unibail-Rodamco. Het aandeel was de sterkste stijger in de AEX met een winst van ruim 1 procent. Het vastgoedbedrijf heeft in het eerste kwartaal de huuropbrengsten en omzet zien stijgen. Evenals vorig jaar brachten vooral de winkelcentra meer geld in het laatje. Unibail-Rodamco bevestigde daarnaast de winstverwachting voor 2014.

In Stockholm leverde Ericsson 5 procent in. De Zweedse maker van telecomapparatuur boekte in het eerste kwartaal minder omzet dan verwacht, als gevolg van lagere opbrengsten in Noord-Amerika en Japan.

AB Foods won in Londen 9 procent. Het Britse detailhandelsconcern boekte in de eerste helft van zijn boekjaar meer winst dan verwacht, dankzij sterke resultaten van kledingketen Primark.

De euro was 1,3840 dollar waard, tegen 1,3803 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 101,25 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 109,36 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen