Beurs23 apr '14 09:57

Vopak onderuit op beurs

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag met een klein verlies begonnen. Ook op de andere Europese beurzen bleven de uitslagen beperkt. Beleggers namen wat gas terug na de stevige koerswinsten van een dag eerder. In Amsterdam ging Vopak hard onderuit na een winstwaarschuwing.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,1 procent lager op 397,77 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 655,54 punten. De beurs in Parijs verloor 0,3 procent. De DAX in Frankfurt en de FTSE-index in Londen noteerden nagenoeg vlak.

Verlies Vopak
Vopak raakte in de MidKap 6 procent aan beurswaarde kwijt. Het tankopslagbedrijf liet bij de publicatie van de kwartaalcijfers weten dat het bedrijfsresultaat dit jaar 5 tot 10 procent lager zal uitkomen dan in 2013, vooral door de aanhoudend lastige marktomstandigheden in Europa. "Vopak zegt daarmee dat het nog moeilijker wordt dit jaar en dat vindt de markt niet leuk'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

In de AEX was Unibail-Rodamco de sterkste stijger met een winst van ruim 1 procent. Het vastgoedbedrijf heeft in het eerste kwartaal de huuropbrengsten en omzet zien stijgen. Evenals vorig jaar brachten vooral de winkelcentra meer geld in het laatje. Unibail-Rodamco bevestigde daarnaast de winstverwachting voor 2014.

Reed Elsevier
Ook Reed Elsevier hield in een handelsupdate vast aan de groeiverwachting voor dit jaar. In het afgelopen kwartaal lag de omzetgroei volgens de informatieleverancier min of meer in lijn met de ontwikkelingen in 2013. Het aandeel won 0,4 procent.

Op de lokale markt klom Reesink meer dan 3 procent. De technische handelsonderneming heeft de omzet in het eerste kwartaal meer dan verdubbeld. De sterke omzetstijging is vooral het gevolg van de overname van Pon Material Handling Europe in oktober vorig jaar.

In Stockholm leverde Ericsson 6 procent in. De Zweedse maker van telecomapparatuur boekte in het eerste kwartaal minder omzet dan verwacht, als gevolg van lagere opbrengsten in Noord-Amerika en Japan.

Euro noteerde 1,3815 dollar
De euro was 1,3815 dollar waard, tegen 1,3803 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De rijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 101,65 dollar. Brentolie bleef onveranderd op 109,30 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen