Beurs24 apr '14 09:25Aangepast op 24 apr '14 10:19

AEX opent met winst

Auteur: ANP Nieuws

De Amsterdamse effectenbeurs is donderdag met winst geopend.

Ook de andere Europese aandelenbeurzen begonnen licht hoger. De stemming werd gesteund door goede kwartaalberichten van Facebook en Apple. In Amsterdam brachten onder meer de AEX-fondsen Unilever, Heineken en Gemalto de resultaten naar buiten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 398,24 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 659,75 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,6 procent omhoog.

Grootste stijger in de AEX was pakketvervoerder TNT Express met een winst van ruim 2 procent. Digitaal beveiliger Gemalto stond onderaan met een min van bijna 2 procent. Rabobank verlaagde het advies voor het bedrijf na de zwakker dan verwachte omzetcijfers in het eerste kwartaal.

Unilever
Unilever leverde meer dan 1 procent in. Het levensmiddelenconcern heeft in het eerste kwartaal flink last gehad van ongunstige wisselkoersen en zag de omzet daardoor afnemen.Heineken won 0,4 procent, nadat bleek dat de bierbrouwer in het eerste kwartaal iets meer bier heeft verkocht dan een jaar eerder.

In de MidKap werden de resultaten van ASMI en Nutreco goed ontvangen. ASMI won ruim 4 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie wist in het eerste kwartaal voor een recordbedrag aan nieuwe orders binnen te slepen. De eerstekwartaalcijfers van diervoederbedrijf Nutreco overtroffen de verwachtingen en beleggers beloonden het aandeel met een winst van meer dan 2 procent.

AND International Publishers
Op de lokale markt maakte AND International Publishers een koerssprong van meer dan 16 procent. De digitale kaartenmaker kondigde aan een contract te hebben gesloten met een ,,gevestigd bedrijf in de navigatiemarkt'' om een navigatiekaart van de Verenigde Staten en Canada te bouwen.

In Parijs steeg Alstom 12,5 procent. Het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) voert volgens persbureau Bloomberg gesprekken over een overname van zijn Franse branchegenoot.

De euro was 1,3830 dollar waard, tegen 1,3822 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent in prijs tot 101,62 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder op 109,35 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen