Beurs28 nov '14 07:42

Glastuinbouw dreigt Nederland te ontvluchten

Auteur: Pieter van den Akker

Als er niets verandert, verdwijnt de Nederlandse glastuinbouw binnen de kortste keren naar het buitenland. Daarvoor waarschuwt Rob Bal, directeur van RedStar, een van de grootste tomatentelers van Nederland in het FD.

Foto: ANP
Foto: ANP

Zo'n 60 procent van de glastuinbouwbedrijven in Nederland zit in financiële problemen. De noodlijdende bedrijven vallen daarom onder de afdeling 'bijzonder beheer' van de banken.

Te lage vergoeding
“Eigenlijk krijgen de telers al jarenlang een te lage vergoeding voor hun product. Dan komt er een keer een moment dat zo’n teler niet meer z’n schulden kan aflossen bij de bank. Dan ontstaat zo’n situatie”, zegt Bal daarover op BNR.

De aanbodzijde van de markt is ‘zwaar versnipperd’, legt hij dan uit. “Dat is sinds het wegvallen van de veilingen, de afgelopen vijftien jaar. Aan de vraagzijde, met name de supermarkten, zie je juist een verdergaande concentratie. Klanten hebben te maken met vele aanbieders waardoor er prijsdruk is ontstaan.”

Geen overproductie
Er is geen sprake van overproductie, zegt hij. Het is zaak de producten handiger af te zetten. Bal: “Het is niet zo dat we elke dag tomaten, komkommers en paprika’s en masse weggooien. Alle producten worden gewoon opgegeten, alleen de prijsvorming is niet helemaal gezond."

CDA erkent probleem
De noodkreet van de sector komt CDA-Kamerlid Jaco Geurts ‘niet vreemd over’. “De laatste tijd hebben zich meerdere mensen bij het CDA gemeld. Zij zien grote problemen in de tuinbouw."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen