Beurs12 dec '13 10:34Aangepast op 12 dec '13 10:49

Reisbranche sjoemelt nog steeds

Auteur: Eva Oude Elferink

Een kwart van de reisaanbieders sjoemelt nog steeds met verboden prijslokkertjes. Dat blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat vandaag wordt gepubliceerd. De bedrijven riskeren een boete van 400 duizend euro.

In mei van dit jaar kondigde de ACM aan de reisbranche strenger te gaan controleren op gesjoemel met prijzen van vliegtickets, vakantiehuisjes en georganiseerde reizen.

"De consument moet voordat het boekingsproces begint, weten wat er allemaal bij kan komen en een beeld hebben van het totaalbedrag van het ticket. Uiteindelijk gaat het om enkele tientallen euro’s die er per boeking bijkomen", zei ACM-bestuurslid Anita Vegter destijds tegen BNR.

200 signalen
De ACM heeft sindsdien ruim 200 signalen ontvangen over bedrijven die nog altijd schimmig zijn in de vermelding van hun prijzen.

"Het positieve nieuws is dat sinds het begin van de campagne 75 procent van de reisaanbieders hun prijs- en boekinsgproces hebben aangepast", zegt Vegter nu. "Maar we zien ook dat bij ongeveer 25 procent van de aanbieders het nog steeds niet helemaal goed gaat. Daarvoor moeten we andere interventies kiezen."

Na de branchebrede aanpak volgt nu handhaving, aldus Vegter. "Dat kan een last onder dwangsom zijn, maar het kan ook leiden tot het opleggen van boetes." Die boetes kunnen oplopen tot 400 duizend euro.

Volgende traject
Een aantal aanbieders heeft inmiddels toegezegd aanpassingen te doen. Zij krijgen daarvoor tot de kerst de tijd. "Als ze dan hun zaken niet op orde hebben, beginnen we met het volgende traject", zegt Vegter.

Het ACM-bestuurslid hoopt dat de boetes voldoende zullen afschrikken. "Partijen kijken vooral naar elkaar. Daarom is het belangrijk dat alle bedrijven hun prijzen transparant presenteren en dat daarmee een gelijk speelveld en eerlijke concurrentie ontstaat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen