Beurs17 okt '14 17:48Aangepast op 17 okt '14 18:09

Positieve beursdag in Europa

Auteur: ANP Nieuws

De Europese aandelenbeurzen herstelden vrijdag aanzienlijk van de grote verliezen die deze week werden geleden.

De eerdere massale uitverkoop trok koopjesjagers, die de koersen over een breed front in de plus zetten. Vooral de aandelen die de grootste klappen kregen waren daarbij in trek.

De Amsterdamse AEX-index sloot 2,9 procent in de plus op 387,06 punten. De MidKap steeg 2,5 procent tot 554,55 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 3,1 en 2,9 procent. De FTSE-index in Londen kreeg er 1,9 procent bij.

Oliebedrijf Shell en de aan de oliesector gerelateerde bedrijven Fugro en SBM Offshore hoorden bij de grootste winnaars, met plussen van 2,9 tot 4,9 procent. Zij stonden de afgelopen dagen sterk onder druk door de daling van de olieprijs. Die ging vrijdag echter weer iets omhoog. Amerikaanse olie kostte met 83,11 dollar per vat 0,5 procent meer dan een dag eerder. De prijs van Brent steeg 0,2 procent tot 86,02 dollar per vat.

ING
ING voerde de AEX aan met een winst van 5,5 procent. Het herstel ging echter voorbij aan Gemalto. De digitaal beveiliger leverde 11 procent in, door grote zorgen over de plannen die Apple heeft voor een eigen betaaldienst en eigen simkaarten. Die kunnen de omzet van Gemalto volgens analisten hard raken.

De terugkerende rust op de markten was ook op de obligatiemarkt zichtbaar. De rente op Spaanse, Italiaanse en Griekse obligaties nam af, terwijl die van de veilige havens Duitsland en Nederland weer licht toenam.

Rolls-Royce
In Londen ging Rolls-Royce 11,5 procent onderuit. De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren, defensiemateriaal en onderdelen voor energiecentrales versoberde zijn omzetverwachting voor dit jaar. De automakers stonden in de belangstelling na een stijging van de verkoop van personenauto's in Europa in september. Volkswagen en Renault wonnen respectievelijk 4,5 procent en 4 procent.

Schoenenmaker Jimmy Choo haalde bij zijn beursdebuut 141 miljoen pond (177 miljoen euro) op. Het aandeel sloot de dag 2,9 procent in het groen.

De euro werd vrijdagmiddag voor 1,2755 dollar verhandeld, tegen 1,2810 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Gerelateerde artikelen