Beurs17 okt '14 16:01

Stevig herstel op Europese beurzen

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen herstelden vrijdag aanzienlijk van de grote verliezen die deze week werden geleden. De massale uitverkoop van de afgelopen dagen trok koopjesjagers, die de koersen over een breed front in de plus zetten. Vooral de aandelen die de grootste klappen kregen waren daarbij in trek.

Vlak na de positieve opening van Wall Street stond de Amsterdamse AEX-index 2 procent in de plus op 383,64 punten. De MidKap steeg 1,9 procent tot 551,45 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 1,7 en 2 procent. De FTSE-index in Londen kreeg er 1 procent bij.

Shell
Oliebedrijf Shell en de aan de oliesector gerelateerde bedrijven Fugro en SBM Offshore hoorden bij de grootste winnaars, met plussen van 2,5 tot 4 procent. Zij stonden de afgelopen dagen sterk onder druk door de daling van de olieprijs. Die ging vrijdag echter weer iets omhoog. Amerikaanse olie kostte met 83,19 dollar per vat 0,6 procent meer dan een dag eerder. De prijs van Brent steeg 0,5 procent tot 86,24 dollar per vat.

ING voerde de AEX aan met een winst van bijna 5 procent. Andere sterke stijgers waren AkzoNobel, Ahold en ASML, die circa 3 procent meer waard werden.

Het herstel ging voorbij aan Gemalto. De digitaal beveiliger leverde ruim 9 procent in, door grote zorgen over de plannen die Apple heeft voor een eigen betaaldienst en eigen simkaarten. Die kunnen de omzet van Gemalto volgens analisten hard raken.

Obligaties
De terugkerende rust op de markten was ook op de obligatiemarkt zichtbaar. De rente op Spaanse, Italiaanse en Griekse obligaties nam af, terwijl die van de veilige havens Duitsland en Nederland weer licht toenam.

In Londen ging Rolls-Royce 15 procent onderuit. De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren, defensiemateriaal en onderdelen voor energiecentrales versoberde zijn omzetverwachting voor dit jaar. De automakers stonden in de belangstelling na een stijging van de verkoop van personenauto's in Europa in september. Volkswagen en Renault wonnen beide bijna 4 procent.

Euro noteerde 1,2795 dollar
De euro werd vrijdagmiddag voor 1,2795 dollar verhandeld, tegen 1,2810 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Gerelateerde artikelen