Beurs16 okt '14 16:21Aangepast op 16 okt '14 18:28

Opnieuw stevige beursverliezen

Auteur: BNR Webredactie

De AEX stond vandaag voor de achtste dag op rij in het rood. Dat is sinds 2008 niet meer voorgekomen.

Zorgen over de nadelige effecten van de economische malaise in Europa op de wereldeconomie waren opnieuw de voornaamste reden voor het pessimisme onder beleggers.

De AEX sloot met een verlies van 0,9 procent op 376,27 punten. Dat is de laagste stand sinds 1 oktober 2013. De MidKap steeg een fractie tot 541,01 punten. De graadmeters in Londen en Parijs leverden tot 0,5 procent in. Op de DAX in Frankfurt werd een fors verlies weggewerkt, waarna de index 0,1 procent hoger sloot.

Woensdag boekte de AEX het grootste verlies in bijna 3 jaar: 3,5 procent.

Beursanalist Corné van Zeijl van ACTIAM denkt dat mensen niet goed op de signalen hebben gelet. “Ik denk dat beleggers de afgelopen tijd een beetje met oogkleppen hebben opgezeten. Ze hebben niet gekeken naar alle indicaties dat de economie steeds zwakker gaat worden. Dan opeens komt het besef. Het is ook de tijd van het jaar ervoor. September en oktober zijn meestal maanden waarin mensen niet zo optimistisch zijn.”

Snelle omslag
Drie weken geleden was nog het hoogte punt van het jaar. Volgens Van Zeijl is het wel opmerkelijk dat het zo snel is omgeslagen naar het dieptepunt van het jaar. “Waar die trigger nou precies aan te wijten is, dat is moeilijk te bepalen. Maar opeens komt dat besef.”

Mensen moeten vooral niet in paniek raken, zegt Van Zeijl. “Mensen moet niet nu gaan verkopen. Dat hadden ze voor de koersdaling moeten doen. Het beste is om in scenarioanalyses te denken. Als koersen tien procent dalen dan ga je kopen. Dan gelijk gaan nadenken over wat je gaat doen als ze nog een keer tien procent dalen. Dan moet je nog steeds willen kopen want ze zijn dan nog goedkoper geworden.”

 

De rest van Europa
Spanje slaagde er niet in zijn beoogde maximumbedrag op te halen bij een veiling van staatsobligaties. Dat voedt zorgen over het herstel van Spanje.

Griekenland kwam de afgelopen dagen weer onder vuur te liggen op de financiële markten omdat het land een einde wil maken aan de financiële steun van de eurolanden en het IMF.

Uit cijfers van Eurostat bleek dat de inflatie in de eurozone in september is gezakt tot 0,3 procent. De bijzonder lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen die een rem kan zetten op de economie.

Gerelateerde artikelen