Beurs28 nov '13 07:12Aangepast op 28 nov '13 08:50

Huurder sociale woning moet vrezen voor explosie huursom

Auteur: BNR Webredactie

Huurders van ruim 400 duizend sociale huurwoningen hangt een huurverhoging van honderden euro's per jaar boven het hoofd. Het gaat om bewoners van sociale huurwoningen die in bezit zijn van particuliere eigenaren. Dat heeft de Vereniging Vastgoedbelang becijferd.

Oorzaak is de verhuurdersheffing van minister Blok. Die heffing is te doen voor woningcorporaties, maar desastreus voor particulieren, zegt Jan Kamminga, voorzitter van de Vereniging Vastgoedbelang.

Kamminga licht op BNR toe: "Woningbouwverenigingen kunnen een groot deel van de verhuurdersheffing die ze moeten betalen, terugverdienen door bijvoorbeeld efficiënter te werken. Ook hebben ze een lagere rente en mogen ze het terugverdienen door commercieel onroerend goed te gaan exploiteren. Ze hebben het ook geaccepteerd."

Weinig geld voor onderhoud
Hij gaat verder: "Maar wij hebben nu goed berekend wat het voor de particuliere sector berekent. En die hebben geen lage rente. Die kunnen allemaal niet wat corporaties wel kunnen. Toch moeten ze het betalen en dan houden ze te weinig geld over voor heel goed onderhoud van de huizen."

Volgens Hans Roseboom van de landelijke huurdersvereniging Woonbond heeft Kamminga wel een punt. "Voor huurders zit het er beroerd uit. Het is alleen niet zo dat commerciële verhuurders de huur niet zouden mogen optrekken. Dat mogen ze ook in flinke mate. Ze kunnen groot deel van de verhuurdersheffing die ze moeten betalen verhalen op de huurders."

Minder rendement
Hij voegt er aan toe dat de huren in de commerciële sector 'al zo dicht bij het wettelijke maximum liggen dat ze een deel van die heffing zelf moeten betalen'. "Dus ze krijgen minder rendement, dat kan je wel vaststellen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen