Beurs18 dec '13 12:12

Winkeliers voorzien 'record kerstomzet'

Auteur: ANP Nieuws

Winkeliers verwachten dat Nederlanders dit jaar opnieuw een recordbedrag aan kerstinkopen uitgeven. Detailhandel Nederland schat de extra omzet in de kerstperiode tussen de 800 en 810 miljoen euro.

Voor kerst vorig jaar ging de brancheorganisatie nog uit van 790 miljoen euro.

Door de crisis heeft de consument meer behoefte aan een "gezellige sfeer en cadeautjes'', verklaart een woordvoerster. Zij wijst erop dat mensen in deze economisch moeilijke tijden hun kerstdiner ook eerder thuis zullen houden. Dat betekent volgens haar dat omzet die anders naar de horeca zou gaan, nu in het laatje van de detailhandel komt.

Ook de demografie speelt een rol: "Waar vroeger één of twee keer kerst met het gezin gevierd werd, verdelen veel mensen nu de tijd tussen de (gescheiden) ouders en schoonouders. Door het hoge aantal samengestelde gezinnen worden steeds vaker ook het kerstontbijt en de kerstbrunch gebruikt om samen te komen. Deze trend heeft als gevolg dat mensen meer besteden aan cadeaus en aan eten en drinken."

In totaal denken de winkeliers in deze decembermaand een extra omzet te behalen van 1,4 miljard euro. Die omzet behelst naast kerst ook Sinterklaas en oud en nieuw. Een groot deel daarvan wordt naar verwachting komend weekend behaald.

Gerelateerde artikelen