Beurs6 feb '14 14:05

ECB verandert rentebeleid niet

Auteur: BNR Webredactie

De ECB brengt deze maand geen wijzigingen aan in de rentetarieven in de eurozone. Dat maakte de ECB donderdag bekend, na afloop van de maandelijkse rentevergadering.

De herfinancieringsrente, het tarief dat banken betalen voor leningen bij de ECB, blijft op het historisch lage peil van 0,25 procent. De rente die banken ontvangen op hun deposito's bij de centrale bank blijft 0 procent.

Het besluit van de ECB voldeed aan de verwachtingen van economen. ECB-president Mario Draghi geeft donderdagmiddag een toelichting op het rentebesluit. Daarbij wordt vooral uitgekeken naar zijn uitspraken over de lage inflatie in de eurozone. Die zakte vorige maand tot 0,7 procent en ligt daarmee aanzienlijk onder het peil van iets minder dan 2 procent waar de ECB op mikt.

Vrees voor deflatie
De lage inflatie voedt de vrees voor deflatie. Zo'n periode van aanhoudende prijsdalingen is een bedreiging voor het economisch herstel in de eurolanden, doordat het moeilijker wordt om schulden af te lossen en consumenten mogelijk uitgaven gaan uitstellen in afwachting van nog lagere prijzen. De kans op deflatie is vooral aanwezig in de Zuid-Europese landen, waar de inflatie al maanden dicht bij of onder het nulpunt ligt.

Gerelateerde artikelen