Beurs12 apr '12 17:14Aangepast op 12 apr '12 18:23

NVM: nú duidelijkheid over overdrachtsbelasting

Auteur: Karin Backx

Er moet nu duidelijkheid komen uit het Catshuis over de overdrachtsbelasting. Dat benadrukte Ger Hukker, voorzitter van de makelaarsvereniging NVM, donderdag op BNR.

“Het zou mooi zijn als de premier vrijdag, na de ministerraad, aangeeft wat hij gaat doen met de overdrachtsbelasting.” De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van zes naar twee procent loopt 1 juli af.

"We zitten diep in blessuretijd met betrekking tot duidelijkheid over die maatregel. Het moet nu, omdat de woningmarkt anders diep in de houdgreep gaat en echt tot stilstand komt. Kopers, die nu acteren op de markt, willen die duidelijkheid nu,” stelt Hukker.

Op slot
De NVM-voorzitter geeft aan dat door de verlaging van de overdrachtsbelasting de negatieve trend op de woningmarkt is omgebogen. “Als deze belasting weer omhoog gaat naar zes procent zal de markt op slot gaan en de waarde van woningen zal nog harder gaan dalen.”

Volgens Hans Andre de la Porte van Vereniging Eigen Huis “moet er echt weer wat pepmiddel in” de woningmarkt. “Veel mensen zitten met het probleem dat ze een huis moeten verkopen, maar tegen een lagere prijs dan dat ze aan hypotheekschuld hebben uitstaan. Die schuld die overblijft, kunnen ze nergens anders onderbrengen.”

Voorzichtig

De la Porte geeft aan dat er veel discussie is over die overdrachtsbelasting. “Het heeft niet gedaan, wat was gehoopt. Het heeft geen positieve impuls gegeven aan de woningverkoop.”

Maar als de overdrachtsbelasting weer verhoogd wordt naar zes procent, moet je dat extra (belasting-)geld ook ergens vandaan halen. “Veel banken zijn voorzichtig met het afgeven van hoge hypotheken."

Tussen de oren
"Of die zullen zeggen dat je zomaar zes in plaats van twee procent kan lenen voor de overdrachtsbelasting, is maar helemaal de vraag. Dus je moet het al extra lenen, of al hebben. Er zit heel veel angst, twijfel en onzekerheid tussen de oren van de consumenten om dat te doen", vervolgt De la Porte.

Volgens Joep Rats, directeur economische zaken van brancheorganisatie Bouwend Nederland, is overdrachtsbelasting een grote belemmering voor verhuizingen. Met name voor starters maakt deze maatregel uit, denkt Rats.

Verhuisbewegingen
“Die komen nieuw op de markt en moeten gelijk al meer bij gaan lenen dan het huis waard is, omdat ze die zes procent mee moeten financieren. En die starter zorgt juist weer voor meer beweging in de toekomst. Elke starter zorgt voor twee tot vijf verhuisbewegingen in drie jaar", legt hij uit.

Nieuwbouw zou toch juist een voordeel hebben bij de overdrachtsbelasting? Rats: "Het voordeel is maar beperkt. Uiteindelijk gaat het om het totaalpakket. De beweging is belangrijker dan een lagere prijs voor een nieuwbouwhuis. De waarde van een nieuwbouwhuis wordt bepaald door de ontwikkelingen op de markt.”

Grondprijzen
De lagere prijs voor nieuwbouwwoningen worden daarnaast, volgens Rats, ook door andere zaken bepaald, zoals de grondprijzen die kunstmatig hoog blijven.

Volgens Rats zou de overdrachtsbelasting dus niet omhoog moeten, zodat de starter niet meer hoeft bij te lenen. Maar een starter zou volgens hem ook veel anders behandeld moeten worden bij het verkrijgen van een hypotheek, als iemand die al veel langer op de markt actief is .

Ruimhartiger
“Bijvoorbeeld mensen die nu 28 jaar zijn, een goede opleiding hebben en aan het begin van hun carrière staan, die krijgen net zoveel hypotheek als iemand die vijftig jaar is met een gelijkwaardig inkomen. Iedereen weet dat die 28-jarige een veel beter perspectief heeft op de lange termijn, dus moeten we ook ruimhartiger zijn met leningen”, stelt Rats. 

Hans Andre de la Porte, van Vereniging Eigen Huis geeft aan dat de waarde van woningen wel is gedaald, maar door de strengere hypotheekregels de leencapaciteit ook is gedaald. "Per saldo schiet je er niet veel mee op dan", aldus De la Porte.

Sparen
Hij adviseert om minder te lenen en meer te sparen. “In de landen om ons heen krijg je 90 procent hypotheek, hier krijg je meer dan 100 procent. Eigen geld inbrengen vergroot je kansen.”

Volgens econoom Arnout Boot kun je maar beter snel zakken in de prijs als je je huis wilt verkopen. "Die huizenprijzen gaan echt nog een stuk omlaag, dus je kunt beter nu een concessie doen."

Comateuze toestand
De woningmarkt bevindt zich in een comateuze toestand. De NVM meldde eerder vandaag dat de woningmarkt het slechtste kwartaal achter de rug heeft sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008.

NVM-makelaars verkochten in totaal 18.549 woningen, 15,6 procent minder dan in de laatste 3 maanden van 2011.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen