'Huiseigenaar blijft zitten met restschuld'
Mensen die bij de verkoop van hun huis achterblijven met een restschuld, krijgen lang niet altijd hulp van hun verzekeraar bij het financieren van die schuld. Dat zegt de belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis.
Dit ondanks het feit dat de Nederlandse Hypotheek Garantie daar sinds februari van dit jaar een speciale regeling voor heeft.
De VEH waarschuwt dat het herstel van de woningmarkt hierdoor wordt tegenwerkt, omdat huiseigenaren minder snel kunnen verhuizen. Maar volgens het Verbond van Verzekeraars is er van hulp-weigering geen sprake.
Waarde
Een restschuld ontstaat wanneer huiseigenaren hun huis voor minder moeten verkopen dan de waarde van hun hypotheek. Daardoor blijven zij zitten met een schuld. Als zij voldoende spaargeld hebben, kunnen ze die schuld daarmee aflossen.
Een andere optie is om de schuld mee te financieren bij de aankoop van een nieuw huis. Daar gaat het nu vaak mis, stelt Hans André de la Porte van VEH. Volgens hem bieden verzekeraars bij wie een hypotheek is afgesloten, lang niet altijd hulp.
"Banken doen dat wel, ook niet helemaal van harte, maar in ieder geval veel meer. Verzekeraars blijven heel sterk achter." Momenteel zitten volgens de VEH meer dan 1 miljoen mensen met hypotheek waarvan de waarde hoger is dan hun huis.
Regelingen
In navolging van veel banken moeten verzekeraars van de VEH met heldere regelingen komen waaruit blijkt wanneer mensen in aanmerking komen voor hulp bij de financiering van hun restschuld. "De mogelijkheden en onmogelijkheden staan nu vaak niet op papier, maar volgen in een gesprek."
Daarnaast pleit de VEH voor een aanpassing van de periode waarbinnen de rente over een restschuld aftrekbaar is. Die is nu tien jaar, maar zou volgens de belangenorganisatie gelijk getrokken moeten worden met de looptijd van de oorspronkelijke hypotheek.
Belemmering
Het Verbond van Verzekeraars spreekt tegen dat huiseigenaren met een restschuld geen hulp wordt geboden. Het klopt dat informatie over betreffende regelingen nog wel eens ontbreekt op websites, zegt Paul Koopman van het Verbond. "Maar dat komt doordat veel verzekeraars zoeken naar een maatwerkoplossing met hun klanten."
Volgens Koopman worden verzekeraars bovendien belemmerd door het feit dat zij geen bankvergunning hebben. "Die heb je nodig om consumptief krediet te kunnen verstrekken in dit soort situaties."
'Jammer'
Het Verbond zegt open te staan voor een gesprek met de VEH om de situatie 'waar mogelijk verder te verbeteren'. Koopman: ". Maar ik vind het jammer dat nu een signaal wordt afgegeven, ook naar klanten van verzekeraars toe, dat ze voor een dichte deur komen te staan. De praktijk is anders."
Vandaag vindt in de Tweede Kamer een algemeen plaats overleg over de ontwikkeling van restschulden.