Beurs19 nov '14 14:38

Schade vogelgriep loopt verder op

Auteur: BNR Webredactie

De schade als gevolg van de uitbraak van vogelgriep loopt nog altijd op, ondanks dat het landelijk vervoersverbod voor pluimvee inmiddels weer is opgeheven. Het is volgens brancheorganisatie NEPLUVI minstens drie maanden niet mogelijk om kippenvlees naar landen buiten de EU te exporteren.

Daarna is het afhankelijk van die landen afzonderlijk wanneer zij onze pluimveeproducten weer toestaan.

Jan Odink, voorzitter van NEPLUVI, voorziet dat Nederland hierdoor op jaarbasis wel eens zo'n 75 tot 150 miljoen euro minder aan kippenvleugeltjes, -pootjes en in mindere mate filets kan uitvoeren. Exportcijfers over eieren zijn in die schatting nog niet eens opgenomen.

In sommige gevallen duurt zo'n importstop wel een paar jaar, weet de oud-staatssecretaris van Landbouw. Dat hangt af van de mate waarin landen hun eigen pluimveeverwerkende industrie willen beschermen.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) zei eerder deze week al dat de schade van de vogelgriep mogelijk oploopt tot wel 100 miljoen euro. De schade voor de eerste dag van het vervoersverbod raamde de NVP op zo'n 10 tot 20 miljoen euro.

De sector heeft een aantal dagen bijna volledig stilgelegen. Door het vervoersverbod kon er bijvoorbeeld niet worden geslacht. En de 2 tot 2,5 miljoen kuikens die dagelijks uit het ei kruipen, konden niet naar opfokbedrijven worden getransporteerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen