Beurs12 feb '14 12:22

Industriële productie in eurozone neemt af

Auteur: BNR Webredactie

De industriële productie in de eurozone is in december met 0,7 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.

De daling was sterker dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld een afname met 0,3 procent, na een toename van 1,6 procent in november. De productie lag in december wel 0,5 procent hoger dan een jaar eerder.

Portugal
Op jaarbasis nam de productie het sterkst toe in Portugal, waar een toename met 7 procent werd geregistreerd. De Duitse industrie produceerde ruim 2 procent meer dan in december 2012, in Nederland kromp de productie met 0,8 procent. De sterkste dalingen werden gemeten in Malta en Ierland, waar de productie met circa 7 procent afnam.

Volgens econoom Peter Vanden Houte van ING is de zwakte waarschijnlijk voor een deel toe te schrijven aan de zachte winter, waardoor de energieproductie met 2,1 procent is gedaald. Maar ook zonder dat effect zijn de cijfers volgens hem ronduit zwak. Dat bevestigt volgens de econoom nog maar eens dat de 'harde' economische data in de eurozone achterblijven bij 'zachte' indicatoren als het consumentenvertrouwen.

Rente
Vanden Houte verwacht dat de ECB ook op grond van deze gegevens zijn ruime monetaire beleid zal handhaven. De kans op een kleine rentestap (0,1 procentpunt) lijkt volgens hem duidelijk aanwezig.

Gerelateerde artikelen