Beurs24 apr '12 10:56

Nederlandse Staat haalt twee miljard euro op

Auteur: Anne-Greet Haars

De eerste veiling van Nederlandse staatsleningen sinds de val van het kabinet is dinsdag zonder problemen verlopen. De Staat haalde twee miljard euro op.

Daarmee voldeed de Staat aan de eigen doelstelling van 1,5 tot 2,5 miljard euro. Een twee-jarige lening bracht één miljard euro op, tegen een gemiddeld rendement van 0,52 procent. Met een 25-jarige lening werd 995 miljoen euro opgehaald.

De rente op deze obligaties kwam uit op 2,78 procent.

Positief
Deskundigen noemden de veiling positief. "Ik ben behoorlijk tevreden'', zei marktstrateeg Lyn Graham-Taylor van Rabobank. "De rente is wat gestegen, omdat de markt wel vindt dat Nederland een probleem heeft met het oog op de verkiezingen. Maar men vindt de basis van Nederland sterk.''

Taylor vond de opbrengst op de lange lening daarentegen mager."Maar dat is geen ramp, gezien de grootste onrust voor een Nederlandse obligatieveiling in jaren.''

Argusogen
De obligatieveiling werd internationaal met argusogen bekeken. De uitgifte vormde de eerste test voor Nederland op de financiële markten sinds het mislukte Catshuisoverleg, dat tot omvangrijke bezuinigingen had moeten leiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen