Beurs10 apr '12 11:06Aangepast op 10 apr '12 11:35

Omzetgroei industrie valt terug

Auteur: BNR Webredactie

Na een stijging van ruim 8 procent in januari, heeft de Nederlandse industrie in februari 1,5 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder.

Dat maakte het CBS vandaag bekend. De groei in februari kwam voort uit een omzetstijging op de binnenlandse markt. De omzet was daar 3,5 procent hoger dan een jaar eerder. Voor het eerst in meer dan twee jaar was er op de buitenlandse markt geen sprake van groei.

Prijsstijging
Dat de omzet in februari overeind bleef is te danken aan een gunstige samenstelling van de werk- en feestdagen en een stijging van de prijzen. De productie was namelijk ruim 3 procent lager en kromp in alle bedrijfstakken. Industriële producten waren in februari bijna 5 procent duurder dan een jaar eerder.

Hogere grondstofprijzen zorgden er voor dat in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie de omzet met 10,5 procent toenam. In de elektrotechnische en machine-industrie daalde de omzet met 12 procent, terwijl ook de transportmiddelenindustrie 9 procent moest inboeten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen