Beurs28 apr '14 18:51

'Zonder ingrijpen Brussel is Chemie in Europa verloren'

Auteur: Thijs Baas

Om de positie van de chemische industrie in Europa te versterken moet Europa zorgen voor een concurrerende gasprijs en de belastingen op de industrie verlagen. Dat zegt Colette Alma, directeur van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie, tegen BNR.

"De industrie verdient bescherming, juist omdat wij als industrie aan de basis staan van allerlei andere industrieën en een  belangrijke rol moeten spelen in de verduurzaming van Europa, zegt Alma. De industrie zelf is volgens haar druk bezig om de samenwerking tussen de chemiebedrijven onderling en met andere bedrijven vorm te geven. "Daarmee kunnen we nóg efficiënter opereren dan we op dit moment doen en daarnaast innoveren we, om vooraan te lopen in het leveren van slimme materialen en duurzame oplossingen."

Topman James Ratcliff van chemieconcern Ineos waarschuwt in een brief aan de Europese Commissie voor het verdwijnen van de chemie uit Europa. De saneringen bij Shell en Kuwait Petroleum in de Rotterdamse haven staan volgens hem niet op zichzelf. Alma deelt Ratcliffs zorgen over de concurrentiekracht van de Europese chemische industrie. "De energiekosten en de grondstofkosten zijn in Europa vele malen hoger dan in de rest van de wereld. En als je bedenkt dat de kosten van energie en grondstoffen ongeveer 70 procent van de totale bedrijfskosten kunnen uitmaken, zie je een enorme concurrentieachterstand."

Hoge regeldruk
En daar blijft het niet bij, waarschuwt Alma. Ze wijst op een veel te hoge regeldruk in Europa, die bovendien de laatste tijd alleen maar onvoorspelbaarder is geworden. "We zien dat verschillende bedrijven bezig zijn met reorganisaties, om het kostenniveau zo laag mogelijk te laten zijn. Een multinational die kan kiezen uit verschillende productielocaties zal altijd kiezen voor de meest efficiënte kiezen. We hebben wel de indruk dat er in Nederland in het algemeen behoorlijk efficiënt gewerkt wordt, dus we hopen er redelijk goed van af te komen."

 Die bescherming moet plaatsvinden binnen de basisprincipes van de vrije markt en het level playing field. Europa moet zorgen voor een competitieve gasprijs en we moeten minder afhankelijk worden van Rusland. Én we moeten zorgen dat de extra belastingen die Europa op de industrie legt, omlaag moet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen