Beurs24 okt '13 10:36

Economische groei eurozone valt terug

Auteur: BNR Webredactie

De economische groei in de eurozone is deze maand afgezwakt ten opzichte van september. De activiteit in de industrie groeide iets sterker dan in de voorgaande maand, maar in de dienstensector viel het groeitempo flink terug.

Dat meldt onderzoeksbureau Markit op basis van een eerste raming. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone zakte deze maand van 52,2 naar 51,5. Met een stand hoger dan 50 wijst de graadmeter nog altijd op groei. Die is echter zwakker dan in september, toen de index de hoogste stand sinds het tweede kwartaal van 2011 bereikte.

Verbetering industrie
De industrie toonde een lichte verbetering. De graadmeter voor deze sector ging van 51,1 naar 51,3. In de dienstensector was de groei aanzienlijk minder stevig dan in september, gezien de daling van de inkoopmanagersindex van 52,2 naar 50,9.

"De daling in september is duidelijk teleurstellend'', concludeerde Markit-hoofdeconoom Chris Williamson. "Maar het zou niet verstandig zijn te veel waarde te hechten aan de uitkomst van één maand. Het is te vroeg om te stellen dat het herstel aan kracht verliest.''

Williamson benadrukte dat de graadmeter voor de eurozone nu al 4 maanden op rij op groei wijst. De huidige stand duidt volgens hem op een economische groei van circa 0,2 procent aan het begin van het vierde kwartaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen