Beurs17 apr '14 15:11

Lagere winst voor Philip Morris

Auteur: BNR Webredactie

Tabaksproducent Philip Morris International, die onlangs aankondigde zijn fabriek in Bergen op Zoom te willen sluiten, heeft in het afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die vandaag werden gepubliceerd.

Het bedrijf verhoogde de prijzen om de dalende tabaksverkoop op te vangen, maar dat kon niet voorkomen dat de winst en omzet daalden. De nettowinst ging met 12 procent omlaag in vergelijking met een jaar eerder, tot 1,88 miljard dollar (1,3 miljard euro). De totale omzet lag bijna 9 procent lager op 6,9 miljard dollar.

Het Amerikaanse bedrijf, dat zijn tabaksproducten alleen buiten de Verenigde Staten verkoopt, zag het volume dalen met 4,4 procent, maar door prijsverhogingen werd wel 406 miljoen dollar aan de omzet toegevoegd.

Winstverwachting
Philips Morris verhoogde zijn winstverwachting voor het hele jaar naar een bandbreedte van 5,09 tot 5,19 dollar per aandeel. Eerder werd gerekend op 5,02 tot 5,12 dollar per aandeel.

Door de voorgenomen sluiting van de fabriek in Bergen op Zoom raken waarschijnlijk 1230 van de 1371 werknemers bij die vestiging hun baan kwijt. De sluiting moet uiterlijk op 1 oktober van dit jaar gebeuren.

Europa
Het moederbedrijf van merken als Marlboro, Chesterfield en Parliament zag in alle regio's de verkoop van sigaretten dalen. In de Europese Unie nam die met 2,9 procent af tot 41,7 miljard sigaretten.

De sterkste verkoopdaling deed zich voor in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika met een krimp van 7,2 procent. De totale sigarettenverkoop zakte afgelopen kwartaal tot 196 miljard stuks.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen