Beurs28 jun '13 06:08Aangepast op 28 jun '13 06:53

Verzekeraar komt zorgaanbieder controleren

Auteur: Marjan van den Berg

Achmea wil zelf gaan controleren of ziekenhuispersoneel zijn werk wel goed doet. Dit jaar houdt de zorgverzekeraar een pilot in twee ziekenhuizen; volgend jaar in tien.

Achmea wil controleren of afspraken die met de ziekenhuizen zijn gemaakt over de manier waarop zorg wordt verleend, ook echt worden nageleefd. Als tijdens de controles blijkt dat een instelling zich niet aan de contractvoorwaarden houdt, kan dat gevolgen hebben voor het ziekenhuis.

"Als iedereen weet dat er nooit op door rood fietsen wordt gecontroleerd, fietst iedereen door rood", zegt Ben Crul, voorzitter van het medisch-adviseursoverleg van Achmea.

Afspraken
Crul legt op BNR uit wat ze gaan controleren: "We hebben een grote groep van ongeveer 25 medische adviseurs bij ons in dienst. Het gaat er vooral om te kijken naar medisch inhoudelijke zaken, die we hebben afgesproken met zo'n ziekenhuis. Bijvoorbeeld: wanneer doet u een kijkoperatie in een knie? Daar zijn strikte regels voor en doet u dat niet te veel? Of misschien doet u het wel te weinig. Hoe is het met patiëntveiligheid gesteld waarover we allemaal afspraken hebben gemaakt? Volgt u de richtlijnen goed? Nou, dat soort zaken. Het zal over het algemeen heel goed gebeuren, maar misschien niet overal."

Goede, veilige zorg
Of Crul al contact heeft gehad met de ziekenhuizen en de artsenorganisaties? "Dit is mogelijk nieuw voor hen, maar als je een contract afsluit en afspraken maakt - dat doen we elk jaar opnieuw - is het volstrekt normaal dat je op een gegeven moment vraagt hoe het er eigenlijk mee gesteld is. Dat hoeft niet in een negatieve sfeer te zijn. Het kan ook zijn dat je met de ziekenhuizen en de privéklinieken gaat praten om te kijken hoe het heeft uitgepakt, hoe het op de werkvloer is aangepakt en of er problemen mee zijn. Het is een vorm van samen met de instellingen zo goed en veilig mogelijk zorg verlenen aan de verzekerden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen