Beurs22 aug '14 13:18

'Frankfurt' zoekt personeel: verleidelijke lokroep ECB vaak aan dovemansoren gericht

Auteur: Thijs Baas

De Nederlandse Vereniging van Banken voorziet geen onoverkomelijke problemen nu de Europese Centrale Bank personeel probeert te ronselen bij Nederlandse banken wegkaapt. Een woordvoerder van de NVB vindt het logisch dat "de ECB mensen werft". Dat daarbij ook talenten worden weggehaald bij Nederlandse banken, noemt hij een fact of life.

De ECB heeft zo'n duizend nieuwe medewerkers nodig voor een nieuwe afdeling die toezicht gaat houden op op de Europese banken. Volgens het Financieele Dagblad heeft vooral ING last van de lokroep vanuit Frankfurt. Die mensen zijn hard nodig, vooral met het oog op de komende stresstests, meent FD-journalist Oene van der Wal. "Als je binnen twaalf maanden duizend mensen moet aannemen, kun je die niet allemaal uit de particuliere sector halen; die zullen vooral van de toezichthouders uit de lidstaten moeten komen."

Carrière
Daar zitten ook heel veel mensen te popelen om bij de ECB te gaan werken, zegt Van der Wal. "Als je in je eigen land veel minder perspectieven en carrièremogelijkheden hebt,  is het heel interessant om mee te werken aan de opbouw van het toezicht in Frankrijk." Maar ook bij instellingen als Commerz Bank, Ernst & Young en ING Diba wordt aan financiële talenten getrokken, zegt Van der Wal. "En dat komt vooral door de hele goede arbeidsomstandigheden die de ECB te bieden heeft."

Maar als je eenmaal overstapt naar een overheidsbank - wat de ECB toch is - is het vaak lastig om terug te keren in de commerciële sector, meldde een headhunter. Van der Wal: "Dat weerhoudt klassieke bankiers, naast hun hoge salarissen - ervan om bij hun bank weg te gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen