Beurs22 nov '13 11:47

Tunnelbouwers A2 aansprakelijk gesteld

Auteur: Marjan van den Berg

FNV Bouw houdt Ballast Nedam en Strukton verantwoordelijk voor het uitbuiten van Poolse en Portugese werknemers bij de bouw van de A2-tunnel bij Maastricht.

De vakbond houdt het consortium verantwoordelijk voor het niet naleven van de cao door onderaannemer Rimec, en voor alle kosten die daaruit voortvloeien. Het gaat in totaal om ruim 1 miljoen euro aan onterecht ingehouden vergoedingen voor huisvesting en transport.

Mieke van Veldhuizen, bestuurder van FNV Bouw: “Conform bepalingen in de cao zijn zij er verantwoordelijk voor dat die onderaannemer de cao naleeft. Zij weten nu al heel lang dat er van alles en nog wat mis is bij de A2.”

Misstanden
Van Veldhuizen somt op: “Cao-lonen worden niet betaald, er wordt te veel uren gewerkt per dag en de werknemers moeten bijzonder hoge kosten betalen voor hun huisvesting”. De huren die de bouwers moeten betalen, kunnen volgens haar oplopen tot 1000 euro per maand. De vakbondsbestuurder wil dat de werknemers “nabetaald krijgen waar zij recht op hebben”.

FNV Bouw eist verder dat de werknemers voortaan bij een bedrijf werken dat zich wel aan de cao houdt, en dat de fiscus en de inspectie onderzoek doen naar mogelijke belastingontduiking en het overtreden van de Arbeidstijdenwet.

Nog geen reacties
Ballast Nedam wil nog geen commentaar geven, in afwachting van de uitkomst van een onderzoek van een commissie van experts en de gemeente Maastricht. Dit rapport wordt later vandaag gepubliceerd. Bij Strukton was niemand bereikbaar voor commentaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen