Beurs20 nov '14 08:46

Minister Kamp wil meer geld halen uit Groningse gasvelden

Auteur: Pieter van den Akker

Minister Kamp van Economische Zaken wil nieuwe afspraken met Shell en ExxonMobil over de verdeling van de aardgasinkomsten. Dat blijkt uit een brief die hij naar de Kamer heeft gestuurd. Daarover schrijft het Financieele Dagblad vanochtend.

Nu nog zijn de afspraken over de investeringen en inkomsten samengevat in een complex systeem van afspraken, het aardgasgebouw genoemd. Aan dat contract wil Kamp een einde maken. De inkomsten voor de staat bedragen sinds de ondertekening 275 miljard euro, maar die inkomsten zijn de laatste jaren wel aan het dalen. Dat betekent minder geld in de schatkist.

Gasgebouw opzeggen
"Hij heeft gezegd dat we daar iets op moeten bedenken voor de toekomst", zegt Leon Willems, journalist van het Financeele Dagblad. "Hij wil voor eind volgend jaar een plan maken voor het opzeggen van de afspraken die hij heeft met Shell en Exxon. Hi wil het gasgebouw opzeggen, dat is een heel ingewikkeld stelsel van allerlei contractuele afspraken waarmee de Staat en de oliebedrijven samenwerken om het gas uit de grond te halen en het gas te verkopen."

Maar in de contracten staat dat de huidige verdeelsleutel gehandhaafd blijft zolang Slochteren nog rendeert. Dus is het maar de vraag of het Kamp gaat lukken de contracten open te breken en die te vervangen door nieuwe afspraken. Willems: "In de afspraken die de Staat heeft gemaakt met de oliemaatschappijen staat klip en klaar dat die maatschappijen gas mogen winnen zolang dat economisch rendabel is."

It takes two to tango
Daar komt nog bij dat Slochteren door nieuwe technieken waarschijnlijk langer rendabel is dan eerder werd aangenomen. "Er wordt nog steeds flink geproduceerd."
 

Volgens Willems heeft de wens van Kamp de verhoudingen tussen Shell-Exon Mobile en de ambtenaren op scherp gezet. Het ministerie bezit namelijk te weinig kennis en kunde over het oppompen en vermarkten van het gas, waardoor de bedrijven in de onderhandelingen al snel de bovenliggende partij zijn. Met de toenemende maatschappelijke onrust over de aardbevingen wil Kamp de touwtjes weer in handen kijgen. 

Teugels strakker aantrekken
Willems: "Hij heeft een rapport laten opstellen door consultants. Die hebben hem geadviseerd om de teugels strakker aan te trekken, omdat de kennis en de deskundigheid bij het ministerie te wensen overlaat. Het zijn maar enkele mensen daar die weerstand kunnen bieden tegenover die grote, machtige en heel deskundige oliemaatschappijen. Als je wil dat de Staat z'n belang goed behartigt zul je iets moeten doen. Dat gaat Kamp ook doen."

Toch lijkt het er op dat Kamp uit het huidige gasgebouw wil stappen. In zijn brief aan de Kamer belooft hij te onderzoeken wat de financiele gevolgen van een dergelijke exit zullen zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen