Beurs11 apr '13 15:30

Nibud: zorg voor contant geld

Auteur: BNR Webredactie

Mensen moeten ervoor zorgen dat ze thuis en onderweg voldoende contant geld hebben. Dat advies doet het Nibud donderdag naar aanleiding van de recente problemen in het elektronische betalingsverkeer.

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting spelen er momenteel een aantal risico's die niet te voorkomen zijn. De cyberaanvallen zijn daar een belangrijk voorbeeld van. Ook komt skimming (kopiëren van betaalkaartgegevens) vaak voor. Bij faillissementen van banken duurt het over het algemeen ook lang voordat mensen weer bij hun geld kunnen.

Naast het bezit van voldoende contant geld adviseert het Nibud ook meerdere elektronische betaalmiddelen te hebben.

Noodpakket
Contant geld maakt deel uit van het basisnoodpakket dat staat beschreven op nederlandveilig.nl. Hoe hoog het bedrag is dat mensen thuis moeten hebben volgens het Nibud, hangt af van de huishoudensamenstelling en het noodrantsoen dat mensen hebben. Voor een gezin met twee kinderen en een modaal inkomen ligt dat bedrag al snel op minimaal 50 euro.

Mensen die meer dan 100.000 euro aan spaargeld hebben, kunnen hun geld het beste spreiden over meerdere banken, zo stelt Nibud ook nog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen