Beurs30 okt '14 11:20Aangepast op 30 okt '14 14:21

'Tijdperk Warren Buffett is voorbij'

Auteur: BNR Webredactie

Warren Buffett, de bekendste belegger ter wereld, lijkt zijn mojo kwijt te raken. Na drie dramatische beleggingen lijkt het tijdperk van de grootaandeelhouder langzaam aan een einde te komen.

Het afgelopen jaar kreeg Buffett drie grote tegenslagen te verduren als het gaat om beleggen. Het aandeel van supermarktketen Tesco halveerde, tech-reus IBM verloor sinds hij erin stapte bijna 15 procent en bij het farmeceutische bedrijf Sanofi is het grootste gedeelte van de koerswinst voor dit jaar verdampt.

Volgens Stan Westerterp, van JNVB Vermogensbeheer, betekent deze tegenslag niet meteen dan Buffet zijn mojo kwijt is. "Warren Buffett staat bekend als de enige echte lange termijn belegger. Hij wordt echt niet zenuwachtig omdat een paar bedrijven het op dit moment even wat minder doen." Westerterp zegt dat er zat bedrijven van Buffet zijn die het wel gewoon heel goed doen op de markt zoals American Express of Walmart.

ICT
Toch kijkt niet iedereen optimistisch naar de tegenslagen van de grootaandeelhouder. Door een verandering in het beleid heeft Buffett het de afgelopen vijf jaar slechter gedaan dan de concurrent. Oud VEB-directeur Peter Paul de Vries zegt dat Buffett zich toch wel een beetje zorgen mag gaan maken. "Buffett investeerde altijd in bedrijven die hij kon doorgronden en hield daarbij afstand van de ICT-bedrijven. Maar op een gegeven moment heeft hij verschillende grote vermogensbeheerders binnengehaald die op dit moment toch aandelen hebben in de ICT. En dat betekent dat je dus steeds minder de hand van Warren Buffet zelf binnen het bedrijf ziet."

Volgens De Vries is het tijd dat Buffett het stokje overdraagt aan een ander. "Als je op een gegeven moment meer wedstrijden verliest dan je wint wordt het misschien toch tijd om een stap terug te doen en iemand anders het werk te laten doen."
 

Gerelateerde artikelen