'Leveranciers tandheelkunde in de knel'
Door de aanhoudende onduidelijkheid over de tarieven in de mondzorg, stellen tandartsen investeringen uit. De toeleveranciers zijn daarvan de dupe, waarschuwt de Vereniging van Groothandelaren in de Tandheelkundige branche. Onder de leveranciers vallen volgens de VGT steeds meer ontslagen.
Van zware tijden wil hij nog niet spreken, zegt Ed Kolsteeg, secretaris van de VGT. "Maar we hebben de grafieken nog nooit zo ver naar beneden zien gaan als de laatste jaren."
Wispelturig
De VGT wijt dat aan het 'wispelturige' beleid van de Nederlandse overheid. Neem, zegt hij, de vrije tarieven.
"Na heel lang discussiëren kregen tandartsen het recht om zelf hun prijzen te bepalen. Maar nog geen half jaar nadat het experiment van start was gegaan, werd het net zo gemakkelijk weer teruggedraaid. Waarbij de boel een beetje in het ongerede achterbleef."
Hierdoor maken tandartsen zich al lange tijd zorgen over hun inkomen, zegt Kolsteeg. Met name doordat ook de toeloop van patiënten naar de parktijk terugliep."Daardoor nam de behoefte aan gebruiksmaterialen af en stopte de gemiddelde tandarts met investeren in bijvoorbeeld nieuw sterilisatieapparatuur."
NZa
Wat volgens de secretaris ook voor de nodige onrust binnen de sector zorgt, is het onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteiten (NZa) naar de tarieven in de mondzorg.
"Dat onderzoek loopt al een lange tijd en zou al drie keer gepubliceerd worden. Tot die tijd weet een tandarts niet wat zijn inkomenspositie gaat zijn. En als iemand ongerust is over zijn inkomenspositie gaat hij niet investeren."
Mooi gebit
Mensen willen nog steeds een mooi en gezond gebit, zegt Kolsteeg. "Aan de vraag naar mondzorg ligt het niet. Maar maak als overheid een einde aan de wispelturigheid."