Beurs23 jun '14 10:33

'Economische groei eurozone verliest kracht'

Auteur: BNR Webredactie

Het economische herstel in de eurozone heeft deze maand aan kracht verloren. Vooral in Frankrijk vielen de ontwikkelingen tegen, terwijl in veel zuidelijke landen de groei juist verder aantrekt.

Dat concludeerr onderzoeksbureau Markit op basis van eerste schattingen. De graadmeter waarmee Markit de economische activiteit in de economie van de eurozone meet, daalde van deze maand van 53,5 naar 52,8. Dat is het laagste niveau van het afgelopen halfjaar en lager dan de stand van 53,4 waarop economen in doorsnee rekenden. Een indexcijfer boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Zowel in de industrie als in de dienstensector viel de groei deze maand terug. De graadmeter voor de industrie zakte daarbij naar het laagste niveau in 7 maanden, in de dienstensector was de groei in 3 maanden niet zo laag. Markit wees erop dat het tweede kwartaal van dit jaar het sterkste kwartaal van de afgelopen 3 jaar is geweest. Tegelijk is het echter zorgelijk dat de graadmeters zowel in mei als in juni verslechterden, stelde hoofdeconoom Chris Williamson. "Het herstel verliest momentum'', concludeerde hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen