Beurs10 mrt '14 14:21

Bananenbedrijf Chiquita gaat fuseren

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse fruitproducent Chiquita Brands International, bekend van het bananenmerk, gaat fuseren met de Ierse branchegenoot Fyffes om 's werelds grootste bananenbedrijf te vormen.

Dat maakten de twee ondernemingen maandag bekend.

De fusie wordt geheel in aandelen afgehandeld, waarna de aandeelhouders van Chiquita 50,7 procent van het nieuwe bedrijf zullen bezitten en de aandeelhouders van Fyffes de rest. Het gecombineerde concern, met de naam ChiquitaFyffes, heeft een jaarlijkse omzet van 4,6 miljard dollar (3,3 miljard euro) en zal een notering krijgen aan de beurs in New York. Het bedrijf krijgt hoofdkantoren in Charlotte in de Amerikaanse staat North Carolina en in Dublin.

Het samengaan van de twee ondernemingen moet voor het einde van dit jaar worden afgerond. Volgens de bedrijven zal de fusie leiden tot 40 miljoen dollar aan jaarlijkse kostenbesparingen aan het einde van 2016. Er werken wereldwijd circa 32.000 mensen in meer dan 70 landen voor het gecombineerde bedrijf.

Chiquita en Fyffes verkopen samen jaarlijks 180 miljoen dozen bananen. Dan komen de branchegenoten Del Monte met 117 miljoen en Dole met 110 miljoen dozen. Naast bananen leveren Chiquita en Fyffes ook voorverpakte salades en andere soorten vers fruit.

De merken van Chiquita en Fyffes blijven gewoon bestaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen