Beurs13 jun '14 11:50

Meer banen en groter handelsoverschot in Europa

Auteur: BNR Webredactie

De werkgelegenheid in de eurozone is in het eerste kwartaal van 2014 heel licht gestegen. Het aantal personen met een baan nam in de eerste 3 maanden van dit jaar met 0,1 procent toe ten opzichte van het kwartaal ervoor, meldt het Europees statistiekbureau Eurostat.

In het vierde kwartaal van 2013 steeg de werkgelegenheid in de eurolanden met hetzelfde percentage. Ten opzichte van de eerste maanden van 2013 hadden in het eerste kwartaal van dit jaar 0,2 procent meer mensen een baan. In het vierde kwartaal van 2013 viel deze vergelijking nog licht negatief uit.

Ook in Nederland nam de werkgelegenheid in het eerste kwartaal met 0,1 procent toe ten opzichte van de laatste 3 maanden van 2013. De sterkste stijging in de eurozone (2,8 procent) werd gemeten in Malta. In Cyprus daalde de werkgelegenheid nog met 4,6 procent ten opzichte van vorig kwartaal.

Handelsoverschot
De eurolanden hebben in april een groter overschot geboekt in hun handel met de rest van de wereld dan een jaar eerder. Het overschot kwam in april uit op 15,7 miljard euro, waarmee het verschil tussen de waarde van de export en die van de import 1,7 miljard euro groter was dan in april 2013. Het overschot was wel 1 miljard euro kleiner dan in maart dit jaar. Ten opzichte van die maand zakte de export van de eurolanden met 0,2 procent, terwijl de import met 0,5 procent daalde.

Duitsland: grootste overschot
In het eerste kwartaal van dit jaar boekte Duitsland traditiegetrouw het grootste handelsoverschot in de eurozone. De Duitse export overtrof de import met 48,6 miljard euro. Nederland volgde met een surplus van 15,9 miljard euro. De grootste tekorten werden gemeten in Frankrijk (18,8 miljard euro), Spanje (6,8 miljard euro) en Griekenland (ruim 5 miljard euro). Buiten de eurozone ontstond het grootste tekort in Groot-Brittannië, waar voor ruim 26 miljard euro meer werd geïmporteerd dan geëxporteerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen