Beurs6 nov '13 08:37

In de aanbieding: nieuw hoofdpijndossier voor de AFM

Auteur: Pieter van den Akker

Voor veel mensen is het maar een obscuur betaalmiddel: de bitcoin. Maar nu een grote website als Thuisbezorgd.nl de bitcoin accepteert, staat deze virtuele munt volop in de belangstelling.

Bas Straathof, onderzoeker bij het Centraal Planbureau, legt uit wat de bitcoin precies is: "Een bitcoin is een manier om elektronisch te betalen op internet, zonder tussenkomst van een bank."

Het is eigenlijk heel eenvoudig, vervolgt hij zijn uitleg: "Je downloadt een klein stukje software. Daarmee ga je naar een veilingsite en daar kan je met je euro's bitcoins kopen."

Vraagtekens
De toezichthouders in ons land, de AFM en DNB, hebben in feite niet het mandaat om er toezicht op te houden, stelt Straathof. "Een van de problemen bij bitcoin is dat het nog vrij onduidelijk is hoe de constructie nu precies in elkaar zit. Dus je weet niet goed hoe gevoelig zo'n systeem is voor eventuele fraude en hackers. Een ander probleem is dat je, als je een beleggingsfonds begint en mensen alleen in bitcoins laat inleggen, niet onder het toezicht valt."

Elektronisch geld
Het probleem zit 'm er niet in dat de bitcoin geen tastbare munt is die je in je portemonnee kan stoppen. "De wet erkent wel degelijk elektronisch geld en veel vormen van elektronisch geld vallen dus automatisch onder toezicht. Alleen is het bij bitcoin zo dat er geen duidelijke uitgever is, er niet duidelijk iemand is die bitcoins in omloop heeft gebracht en daar geld voor terug heeft gekregen. Dat is de reden waarom het in Nederland niet onder financieel toezicht valt."

Gerelateerde artikelen