
"Het is een suggestie, nog geen hard voorstel", zegt Berry Wammes van de Nederlandse beroepsgroep van accountants over het mogelijk instellen van een claim-plafond. "Het is aan het parlement zich hierover uit te spreken."
Gisteren werd bekend dat curatoren van het failliete Econcern honderden miljoenen eisen van de oud-bestuurders en accountantskantoor PwC. Volgens Wammes is er steeds vaker sprake van een opeenstapeling van claims. "Dat is een trend, dat is al jaren aan de gang. Het gaat niet alleen om claims die in Nederland worden gemaakt, maar ook vanuit bijvoorbeeld Amerika. Claims nemen toe in hoogte en omvang. Het probleem is dat die claims door de kantoren niet meer te verzekeren zijn."
Wammes kan zich voorstellen dat het raar overkomt als er maximaal een aantal miljoen geëist kan worden als er voor honderden miljoenen aan fouten is gemaakt. "Het moet wel realistisch zijn. In Duitsland is er een cap van 4 miljoen, in België is dat 12 miljoen. Je kunt met zijn allen prima praten over wat daarin redelijk is. Maar als je het hebt over honderden miljoenen, en je ziet dat er vanuit het buitenland claims worden aangespannen tegen Nederlandse kantoren, komt er een keer dat de wal het schip gaat keren."
Failliet
Kantoren zullen dan niet per se meteen omvallen, denkt Wammes, maar het valt niet uit te sluiten. "Er zijn genoeg buffers, men weet dat er in een riskante markt wordt geopereerd. Maar als er vanuit meerdere landen aanspraak op wordt gemaakt, is het een keertje klaar. In Zweden is dat eerder gebeurd en ging een van de grootste kantoren failliet."
Volgens Wammes moet de oproep tot maximeren zeker niet gezien worden als poging claims tegen accountantskantoren aan banden te leggen. "We willen dat degenen die over de schreef gaan gewoon aangepakt worden. Het gaat ons erom dat als één of twee personen een fout maken, daar niet het hele netwerk voor gestraft kan worden. Het is maatschappelijk schadelijk als zo'n heel kantoor omvalt."