Beurs10 okt '13 14:32

DNB: vertrouwen draait om meer dan economie

Auteur: BNR Webredactie

Het lage consumentenvertrouwen heeft meerdere oorzaken dan economische indicatoren. Ook de instabiele politieke situatie van de afgelopen jaren - sinds 1998 haalde geen enkel kabinet de eindstreep - speelt een rol.

Dat blijkt uit onderzoek van  de De Nederlandsche Bank. De financiële crisis 5 jaar geleden leidde in heel Europa tot een scherpe daling van het consumentenvertrouwen. Echt herstel kwam nauwelijks van de grond en met het uitbreken van de Europese schuldencrisis zakte het vertrouwen opnieuw ver weg.

Vooral in Nederland ging het consumentenvertrouwen opnieuw hard onderuit, tot op het niveau van tijdens de kredietcrisis.

Vertrouwen overschat
Tijdens eerdere periodes waarin het consumentenvertrouwen laag was, was dat volgens DNB terug te voeren op zaken als een oplopende werkloosheid, hoge gevoelsinflatie en dalende huizenprijzen. Sinds 2008 wordt het vertrouwen onder consumenten op basis van die indicatoren echter overschat. Volgens de centrale bank klopt het totale plaatje beter als ook het vertrouwen in banken, de eigen overheid en Brussel wordt meegewogen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen