Beurs12 dec '12 11:32

Schulden innen wordt steeds lastiger

Auteur: Pieter van den Akker

Steeds meer mensen hebben schulden, maar die schulden worden ook steeds lastiger om te innen. Dus moet je innovatief zijn.

Volgens het BKR hebben nu meer dan 700.000 mensen een betalingsachterstand. Toch klagen veel incassobureaus dat ze het geld maar moeilijk kunnen innen. "Je moet vooral kijken naar je mogelijkheden", zegt directeur Paul Otter van incassobedrijf Incassade op BNR.

Waar kan je sterk in zijn? Hoe kan je het anders doen? Waarom kiest een klant voor jou? Dat zijn de vragen waar het volgens Otter om draait.

Klant behouden
"Een klant van ons wil eigenlijk geen zaken met ons doen. Die wil gewoon dat de rekening wordt betaald. En de second best option is dat de klant die niet betaalt bij een incassobedrijf wordt neergelegd en behouden blijft. Stel je voor: een groot bedrijf X heeft een miljoen per jaar aan marketingbudget en ze halen er duizend klanten mee binnen: dat betekent dat elke klant duizend euro kost. Die willen ze het liefst niet kwijtraken. Maar ze willen ook niet op tv komen bij een of ander consumentenprogramma waar blijkt dat ze dingen fout doen."

Fatsoen
Hoe je dat kan voorkomen? "Ik denk dat je mensen goed moet bespelen", antwoordt Otter. "Je moet op de goede knoppen drukken en mensen respecteren en waarderen. Dat is gewoon normaal, fatsoenlijk iemand te woord staan. Als jij belt met mijn kantoor en u krijgt alleen maar te horen 'Wat is uw dossiernummer?', dan word je er niet vrolijk van en komt er een bepaalde weerstand. Op het moment dat je mensen respecteert, zullen mensen makkelijker meewerken."

Brief
Otter: "Ik denk dat er heel veel mogelijkheden nog open zijn, ook bij onszelf. Een heel simpel voorbeeld: de grootste online boekenverkoper van dit land weet precies dat jij een man bent, waar je woont en dan krijg je een mooie e-mail waarin staat wat andere vrienden van je dit en dit kochten." Zo'n aanpak zou voor zijn bedrijf ook van pas komen, denkt hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen