Beurs26 nov '12 17:00

Brussel presenteert nieuwe begroting 2013

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Commissie heeft maandag een nieuwe begroting voor 2013 gepresenteerd.

Brussel kon niet anders omdat overleg met de EU-lidstaten en het Europees Parlement over de oude voorstellen was mislukt.

Toen er op een bepaald tijdstip geen akkoord kon worden bereikt, moest de commissie volgens de regels een nieuw plan presenteren. Het parlement trok de stekker uit het beraad omdat de EU-landen het miljardengat in de begroting van dit jaar al niet willen vullen. Praten over het budget van volgend jaar zou dan geen zin hebben, stelden de afgevaardigden. De lidstaten weigeren over de brug te komen met extra geld om alle aangegane verplichtingen te voldoen.

Weinig verschil
De nieuwe begroting voor 2013 wijkt nauwelijks af van de oude, benadrukte een woordvoerder van de commissie. De nieuwe begroting moest er immers alleen komen omdat de oude is gestrand door de procedure.

Brussel zegt nu 137,8 miljard euro nodig te hebben om aan alle verplichtingen te voldoen, een flinke verhoging van de 129 miljard euro die voor dit jaar is begroot (circa 6,8 procent). Dit bedrag wijkt maar iets af van de 137,9 miljard euro die de commissie eerder voorstelde.

Beraad
De lidstaten en het parlement gaan zich nu buigen over het budget. Nederland heeft zich altijd flink gekant tegen een verhoging van het EU-budget, zeker in tijden dat de lidstaten zelf fors moeten bezuinigen. De EU-lidstaten bereikten eerder een compromis voor een verhoging van de begroting met 2,79 procent.

VVD-Europarlementariër Jan Mulder, die namens het EP medeonderhandelt, zei in een reactie dat het EP bereid is te praten over een compromis voor de begroting van 2013. Maar dan moeten de lidstaten hun belofte van vorig jaar nakomen, om bij te storten als er in 2012 te weinig geld zou zijn.

Geen akkoord: 1/12
Bereiken de lidstaten, de commissie en het EP deze week geen akkoord, dan heeft de Europese Unie in 2013 elke maand 1/12 van de begroting van 2012 te besteden.

Gerelateerde artikelen