Beurs11 sep '12 18:12Aangepast op 11 sep '12 18:37

Shell zegt Odfjell vaarwel

Auteur: Anne-Greet Haars

Shell wil niet langer klant zijn bij tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam en heeft het contract vandaag verbroken. Dat bevestigt een woordvoerder van Shell aan BNR.

Volgens het concern kan het tankoverslagbedrijf niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. Shell huurt meer dan de helft van de opslagcapaciteit van de Odfjell-terminal in het Botlekgebied.

Shell liet Odfjell op 1 augustus weten dat het in gebreke was gebleven en gaf het bedrijf nog 1 maand de tijd om alsnog aan de verplichtingen te voldoen. Shell heeft volgens een verklaring nu "geen reden om aan te nemen dat er op korte termijn een verbetering in de prestatie en het contact zal optreden'' en zegt het contract met in gang van vandaag op.

Onverwacht
“Het komt op dit moment onverwacht, maar het zat er wel aan te komen. Dat de toeleveranciers ook op veiligheid zouden controleren”, zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt dinsdag op BNR. “Ik heb me in het begin doodgeërgerd aan Odfjell. Want toen we Kamervragen gingen stellen, gingen ze dure PR-bureau’s inhuren in plaats van mensen die de veiligheid op orde te brengen.”

Standaarden
“We vragen ook gewoon aan Shell of de standaarden bij de toeleveranciers en opslagbedrijven, zoals Odfjell, net zoals hoog zijn als bij het bedrijf intern. Ik ben blij dat Shell die controle eindelijk is gaan uitvoeren", zegt Omtzigt.

Medewerkers
Odfjell verliest hiermee 30 procent van z'n omzet. De Ondernemingsraad heeft een crisisoverleg gepland voor aanstaande vrijdag. Wat het opzeggen van het contract betekent voor de ruim driehonderd medewerkers van Odfjell is nog niet bekend.

Problemen
Het Noorse Odfjell kwam in juli in de problemen. Na een reeks van incidenten werd het bedrijf vrijwel stilgelegd in overleg met onder meer Milieudienst Rijnmond. Inmiddels zijn zeker 19 tanks weer in gebruik genomen. Op het terrein van Odfjell staan 283 tanks.

Gerelateerde artikelen