Beurs4 apr '14 15:08

Banengroei VS zwakt iets af

Auteur: BNR Webredactie

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in maart met 192.000 banen gegroeid. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Economen rekenden in doorsnee op een groei (exclusief de landbouwsector) van 200.000 arbeidsplaatsen. In februari nam de werkgelegenheid in de VS met 197.000 banen toe. Dit cijfer werd bijgesteld van een eerder gerapporteerde 175.000 nieuwe banen. Ook in januari bleken er meer banen te zijn gecreëerd dan eerder werd gedacht.

Streng winterweer
De bijstelling voor de eerste twee maanden van dit jaar geeft aan dat de effecten van het strenge winterweer in grote delen van de VS minder invloed hadden dan verwacht. De werkloosheid kwam vorige maand uit op 6,7 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking, net als een maand eerder. In doorsnee werd hier een lichte daling verwacht, tot 6,6 procent.

De groei van de werkgelegenheid in de VS kwam in maart geheel voor rekening van het bedrijfsleven, waar per saldo 192.000 nieuwe banen ontstonden. Dat is de sterkste groei in 4 maanden. Bij overheidsdiensten bleef het aantal banen onveranderd.

Afbouwen steunbeleid
De Amerikaanse economie verloor sinds het uitbreken van de vorige recessie 8,7 miljoen banen. Dankzij het economisch herstel is dit aantal op 437.000 banen na weer helemaal goedgemaakt. Het gestage herstel op de arbeidsmarkt zal de Federal Reserve er waarschijnlijk toe bewegen door te gaan met het afbouwen van het steunbeleid.

Gerelateerde artikelen