Beurs18 sep '14 09:22

Talpa maakt zich op voor een verkoop

Auteur: Pieter van den Akker

Na de miljardenverkoop van Endemol stevent John de Mol nu af op een verkoop van zijn andere mediabedrijf, Talpa. Meerdere potentiële kopers hebben zich gemeld voor een overname, meldt het Financieele Dagblad. Talpa bevestigt de belangstelling.

"Het is een waanzinnig creatief bedrijf. Ze hebben een briljante combinatie van creatie van content met productie in Nederland en dan de plaatsing op zender", reageert Patty Geneste, directeur van Absolutely Independent, op BNR.

"Internationaal is het heel belangrijk dat je een track record hebt met je idee, je format. En hoe beter het scoort, hoe meer interesse er is in je idee. Dat heeft John de Mol natuurlijk fantastisch gedaan met de combinatie RTL en SBS."

Overnamegolf
Of er sprake is van een overnamegolf in de tv-wereld? "Die is er al sinds ik in de tv-wereld werk en dat is al heel wat jaren", antwoordt ze. "Het lijkt nu wellicht meer zo omdat er wellicht wat bedrijven in Nederland zijn die nu in de picture zijn. Maar in principe is dat al jaren aan de gang. Dan krijg je altijd weer nieuwe bedrijven die 'oppoppen'. Dat is gewoon hoe de economie werkt."

Het FD schrijft dat John de Mol geen haast heeft, maar volgens FD-journalist Jeroen Segenhout probeert Talpa ondertussen wel aantrekkelijker te worden. "De winst van Talpa groeit nog steeds. Maar ze zijn ook bezig om flink uit te breiden."

Segenhout licht verder toe:

 

'De Mol heeft geen haast'
Ook Geneste gelooft dat Talpa er veel aan doet om steeds aantrekkelijker te worden. "Maar wat mij merken is dat de Chinese markt heel onvoorspelbaar is. Aan het begin van dit jaar zijn er strengere regels gekomen ten aanzien van formats van buiten de Chinese markt. De Chinese producenten verzinnen allerlei trucjes. Ik neem aan dat Talpa zich daar al lang op voorbereid heeft."

Volgens economieredacteur Paul Laseur betekent het nieuws nog niet dat De Mol Talpa koste wat kost wil verkopen: "Hij lijkt in ieder geval geen haast te hebben. Er hebben zich wel verschillende partijen gemeld bij zijn financiële adviseur. Nu hangt het er maar helemaal van af wat hun biedingen en intenties zijn."

Gerelateerde artikelen