Beurs25 okt '13 13:18

Ballast Nedam stevent af op verlies

Auteur: Harmen Simon Teunis

Ballast Nedam dacht eerder nog het jaar te kunnen afsluiten met een winst van 15 miljoen euro, maar het bouwbedrijf stevent nu af op een verlies. Dus moet er worden ingegrepen. Er verdwijnen 250 banen.

Want ondanks de positieve berichten die af en toe doorkomen, ziet het er voorlopig nog niet goed uit voor de bouwwereld, zegt Ballast Nedam-CEO Theo Bruijninckx. "Links en rechts lees je en zie je ook wel wat lichtpuntjes. Maar het effect voor de bouwwereld zal zijn dat het altijd met vertraging doorkomt. Dus het komende jaar en misschien wel de komende jaren, hebben wij nog gewoon last van de marktsituatie waar wij nu in zitten. De bouw is laatcyclisch. De lichtpuntjes worden bij ons pas later in het bedrijf zichtbaar."

De banen verdwijnen bij de regionale bouwbedrijven, de specialistische bedrijven en het hoofdkantoor, zegt Bruijninckx. "Dat staat eigenlijk los van de verliezen op de projecten. Dit heeft meer te maken met nog een verdere aanpassing aan het marktbeeld wat we nu zien. Dat is dat  we volumes en de verdiencapaciteit nog steeds als laag zien en zelfs nog wat lager worden. Daar passen wij het bedrijf verder op aan.”

Het verlies wordt deels veroorzaakt door één groot project en een aantal wat oudere regionale infraprojecten,  zegt de topman. "Die nog stammen uit de tijd voor we die bedrijven eind vorig jaar geherstructureerd hebben. Dat zijn eigenlijk de belangrijkste redenen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen