Beurs16 okt '13 18:32Aangepast op 16 okt '13 18:56

América Móvil ziet af van bod op KPN

Auteur: BNR Webredactie

América Móvil (AMX) heeft besloten af te zien van een bod op KPN.

Dat is nabeurs bekend geworden. "Blijkbaar zijn ze er niet uitgekomen, en waarschijnlijk is het misgelopen op de prijs", zegt beurscommentator Rob Jansen. AMX wijst in een melding aan de Mexicaanse beursautoriteiten op de beschermingswal die de Stichting Preferente Aandelen B KPN heeft opgeworpen. Die maakt het volgens América Móvil onmogelijk om meer dan 50 procent van de stemmen bij KPN in handen te krijgen.

"Het is duidelijk dat América Móvil de tegenwerking van eerst KPN en daarna de stichting die de belangen van alle stakeholders moest beschermen beu zijn", zegt Rob Jansen. "De gesprekken tussen KPN en het bestuur van AMX zijn al heel lang gaande. Wat er naar buiten komt is dat het de afgelopen periode vooral om de prijs is gegaan; de VEB en andere beleggers willen vooral een hoger bod en als dat er komt én er komen garanties voor werkgelegenheid en dergelijke, zou het bestuur akkoord gaan", meldt Jansen.

Rusten
Maar blijkbaar was de prijs dus het struikelblok. "Ik heb nog niemand van KPN zelf kunnen spreken, maar het is duidelijk dat Carlos Slim het voorlopig even laat rusten. "We moeten niet vergeten dat AMX nog altijd wel een aandeel heeft van 28 procent in KPN en dat kunnen ze houden. We weten dat de stichting die AMX onder druk moet zetten om het volgens de Nederlandse regels van goed bestuur een tijdelijk karakter heeft. Slim kan denken: ik zit die twee jaar wel uit en dan sla ik alsnog mijn slag."

Voorlopig is Carlos Slim in ieder geval zijn meerderheid van stemmen in de algemene vergadering kwijtgeraakt doordat de stichting in het leven werd geroepen. "Maar ik vermoed dat hij zijn belang aanhoudt en even afwacht wat er gaat gebeuren en misschien langere tijd wacht voordat hij verdere stappen zet met KPN."

Lid op de neus
Hoewel de VEB aanvankelijk heel blij was met de stichting, krijgt de vereniging nu toch enigszins het lid op de neus; de VEB zou wel eens heel teleurgesteld kunnen zijn, maar de eerste signalen daarvan zullen zichtbaar worden bij de beursopening morgenochtend, kijkt Rob Jansen alvast voorui naar de reactie van beleggers morgenochtend. "Ik denk dat het niet al te positief zal zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen