Beurs24 jul '14 18:27Aangepast op 25 jul '14 07:40

Kleine winsten op Europese beurzen

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag in de plus gesloten. Daarmee kreeg het herstel na de recente koersdalingen een verder vervolg. In Amsterdam verwerkten beleggers een stroom resultaten van bedrijven als Unilever, Reed Elsevier, ASMI, TenCate, Nutreco en TomTom.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent hoger op 409,98 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 631,44 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt sloten tot 0,8 procent in de plus.

De handel kreeg steun van meevallende cijfers over de industrie in China en de Europese economie.

AEX
Reed Elsevier was de grootste stijger in de AEX. Het aandeel sloot 3,5 procent hoger als gevolg van sterke resultaten in het tweede kwartaal.

Bodemonderzoeker Fugro stond onderaan met een koersverlies van 3,3 procent. De Noorse branchegenoot PGS waarschuwde nogmaals voor moeilijke marktomstandigheden en tegenvallende resultaten, terwijl Fugro zelf meldde dat een schip dat enige tijd was uitgeschakeld door een brand, weer in de vaart is.

Unilever leverde 1,1 procent in. Volgens analisten viel de omzetgroei van het levensmiddelenconcern in het tweede kwartaal iets tegen.

MidKap
In de MidKap vielen de resultaten van textielproducent TenCate in goede aarde (plus 9,3 procent). Bij de presentatie van de cijfers meldde het bedrijf dat de toename van de politieke spanningen en militaire conflicten in de wereld mogelijk nieuwe kansen biedt voor de producent van beschermende weefsels.

Navigatiebedrijf TomTom won 4 procent na een verhoging van de omzetverwachting. ASMI (min 4,9 procent) verging het minder goed. De toeleverancier aan de chipindustrie waarschuwde dat de omzet in het derde kwartaal verder zal afnemen.

Duitsland
In Frankfurt ging chemiegigant BASF 1,5 procent omlaag. Het Duitse bedrijf kwam met tegenvallende winstcijfers naar buiten.

De euro was 1,3469 dollar waard, tegen 1,3462 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 102,30 dollar. De prijs van Brentolie zakte 1 procent tot 107,06 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen