Werkgevers bezorgd over belastingontwijking
Werkgeversorganisatie VNO-NCW maakt zich grote zorgen over de toenemende kritiek op Nederland als draaischijf in wereldwijde belastingontwijking.
Dat blijkt uit een interne notitie over "internationale fiscale problematiek'', meldt de Volkskrant woensdag.
Bernard Wientjes vertelt woensdagochtend op BNR dat hij zich zorgen maakt over het beeld dat van Nederland ontstaat. "Alsof Nederlandse bedrijven zich bezighouden met het ontwijken van belastingen en dat het één van de groeimodellen zou zijn van Nederland."
Angstbeeld
VNO wil samen met het ministerie van Financiën het proces in goede banen leiden en voorkomen dat er meer druk op Nederland komt om maatregelen te nemen. De werkgevers schetsen onder meer het angstbeeld dat economische activiteiten Nederland zouden verlaten en deze stromen voortaan via andere landen zouden verlopen.
EU-top
Verslaggever Hugo Reitsma is aanwezig bij de EU-top vandaag, die in het teken staat van de strijd tegen belastingfraude. "Een aantal grote lidstaten is begonnen met een proef voor automatische gegevensuitwisseling over vermogenswinsten, dividend en rente. Nederland wil zich hier ook bij aansluiten. En daarnaast zijn er plannen voor het aanpakken van zwartsparen. Het zijn maatregelen om belastingfraude en -ontduiking tegen te gaan. Door de regeringsleiders wordt erg gevoeld om het momentum van de crisis aan te grijpen om daar eens wat extra stappen in te nemen."
Wat wil Nederland?
Reitsma vertelt dat het Nederlandse kabinet zich een beetje op de vlakte houdt. "De onderwerpen zijn overigens ook wel een beetje op de vlakte. Maar één ding wat Nederland niet wil, is een plan om de heffingsgrondslag voor de winstbelasting hetzelfde te maken. Dat zou een opstapje kunnen zijn naar één tarief voor die winstbelasting. De belastingconcurrentie is iets waar multinationals van kunnen profiteren door het ene land tegen het enadere uit te spelen. Maar Nederland profiteert hier ook van, want we zijn daar goed in."
"Maar de aanpak van het zwartsparen is iets waar Nederland gewoon voor kan stemmen. Daar liggen landen als Oostenrijk en Luxemburg dwars, landen met een bankgeheim."
Argumenten
Vanochtend vertelde Wientjes op BNR dat er veel argumenten zijn die het interessant maken voor buitenlandse bedrijven om zich hier te vestigen. "De feiten zijn heel simpel: Nederland is van oudsher een land waar internationale bedrijven zich graag vestigen. Het heeft heel veel bilaterale verdragen met andere landen, het is een betrouwbaar land, het heeft goede verbindingen en Nederlanders spreken goed Engels."
Uitgroeien
Wientjes vervolgt: "Er zijn honderden bedrijven in Nederland die begonnen zijn met één man personeel, hier een vestiging begonnen zijn en vervolgens uitgegroeid zijn tot een bedrijf met echte arbeidsplaatsen. Als het uitsluitend gaat om een brievenbusfirma, zonder mensen en zonder toegevoegde waarde, dan is het een ander verhaal dan als je hier een organisatie hebt die gebruik maakt van onze accountants, onze cateraars, onze advocaten en onze infrastructuur. Dat is belangrijk voor de welvaart van ons land."