Beurs4 feb '14 10:23

Nieuwe jacht op btw-fraudeurs

Auteur: BNR Webredactie

De FIOD wil belastingfraudeurs vaker opsporen met datamining: het verzamelen van enorme hoeveelheden data uit verschillende bronnen en die combineren. Dat meldt het Financieele Dagblad. Het zijn opsporingstechnieken die ook bij anti-terrorismemaatregelen gebruikt worden, weet Rogier Vanhorick, btw-expert bij adviesbureau Deloitte.

Volgens Vanhorick wordt datamining nu gebruikt waarvoor het bedoeld is. Hij zegt op BNR: "In de jaren zeventig en de jaren tachtig is het eigenlijk al een keer ingezet door banken. Oorspronkelijk werd financiële fraude opgespoord door banken door te kijken naar grote datasets. Dat is later verfijnd en overgenomen door onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk."

Geen juridische problemen
Aan Wouter Dammers, privacyrecht-advocaat bij LAWFOX, de vraag of datamining door de FIOD eigenlijk wel mag. Dammers: "Ik geloof eigenlijk van wel. Ik zie hierbij niet zo veel juridische problemen."

Toch snapt hij de ophef wel. "Zeker met het oog op de huidige 'settingen', waarbij we ook te maken hebben met de NSA die metadata verzamelt. Het enige is: de FIOD maakt gebruik van het statistisch verbanden leggen in gegevensverzamelingen, zodat ze profielen kunnen maken, op basis waarvan opsporing makkelijker wordt. Ik denk dat daar in principe niet zo veel problemen mee zijn, mits het maar zorgvuldig gebeurt en er geen persoonsgegevens worden verwerkt."

Gerelateerde artikelen