Beurs13 feb '13 12:30Aangepast op 13 feb '13 16:41

Woonakkoord pakt scheefwonen niet aan

Auteur: Karin Backx

Het woonakkoord is goed voor de koopmarkt, maar pakt de problemen op de huurmarkt niet aan. Daarvoor vreest Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius, de grootste huurwoningenwebsite van Nederland.

De Groot: "Aan de ene kant denk ik dat het goed is dat er wat beweging komt in de markt, maar alles staat of valt met de starter. Als de starter straks terugvalt op de huurmarkt, dan voorzie ik nog steeds grote problemen. Er komt een stagnatie van het aanbod. En dat komt volgens De Groot, omdat de huurprijs niet zal worden gekoppeld aan de waarde van de woning, of zelfs de locatie van een woning.

Tytsjerksteradiel
"Een woning van 60 vierkante meter in Tytsjerksteradiel kost aan huur net zoveel als een huurwoning van 60m2 in Amsterdam. Dat staat niet gelijk aan elkaar. Ik vermoed dat veel eigenaren er niet voor gaan keizen om een woning straks in de verhuur te gaan aanbieden, omdat het niet kostendekkend kan. Er is behoefte aan huuraanbod in de vrije sector en ik denk niet dat het op deze manier gaat werken", stelt De Groot.

De Groot vindt dat de inkomens van mensen die te veel verdienen tussendoor getoetst moeten gaan worden. "Als iemand 43.000 euro per jaar verdient, vind ik dat die eigenlijk sowieso niet in een sociale huurwoning thuis hoort."

Interessant
De Groot is blij dat er nu een akkoord is. Voor de koopmarkt is het zeker interessant. "Veel eigenaren met dubbele lasten, zullen nu eindelijk van de problemen af zijn."

"Maar zeker als we het hebben over het aanpakken van scheefwonen en huurwoningen moet er nog wel wat bijgeschaafd worden", voorziet hij. “Ik hoop dat mensen gaan kopen, maar dat mensen ook in aanmerking gaan komen om door te schuiven. Ik heb het vermoeden dat de huurmarkt op slot blijft, maar we zullen het zien. Kijk zeker naar de vrije sector.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen