Beurs22 mrt '12 19:28Aangepast op 23 mrt '12 07:17

Uitstel van betaling voor Selexyz

Auteur: Karin Backx

Boekhandel Selexyz heeft uitstel van betaling aangevraagd. Commissarrisen, de bank en schuldeisers konden het niet eens worden met een potentiële nieuwe investeerder.

Ondanks de relatief goede resultaten in winkel- en internetomzet van de Boekenweek is er volgens het bedrijf onvoldoende geld in kas om de winkelhuur en salarissen te kunnen betalen. Daarom is besloten uitstel van betaling aan te vragen, stelt het bedrijf.

"Het is een grote boekenketen met 42 winkels in 17 steden, waaronder de 15 grootste winkels van Nederland. Het is voortgekomen uit de boekhandelsgroep", zegt BNR-economieredacteur René de Monchy. "Het bedrijf heeft zo’n 700 werknemers, waarvan 15 op het hoofdkantoor. De rest is verkopend personeel. In 2007 had de keten nog een omzet van 286 miljoen euro."

Het bedrijf had al langere tijd financiële problemen. In 2011 werd er flink gereorganiseerd. Begin dit jaar maakten ze bekend dat ze met een investeerder om de tafel gingen zitten. "Volgens het persbericht van gisterenavond hebben ze het daar niet mee kunnen vinden. Zij zijn het niet eens geworden", aldus De Monchy.

Selexyz wil niet zeggen wie de investeerder is. De Monchy: "Het zou in ieder geval een strategische investeerder zijn. Dat wil zeggen dat de koper iets met Selexyz kan omdat hij een eigen product of dienst heeft waardoor hij dat kan versterken. Het is speculeren om te zeggen wie dat dan is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen